Varmaste Stockholmsmaran någonsin

Phillip Bandawe heter segraren i årets Stockholm Marathon. Han gick i mål på lördagseftermiddagen i Stockholms 29e marathonlopp. Aldrig tidigare har det varit så varmt i Stockholm under ett marathonlopp, drygt 31 grader på lördagseftermiddagen.

– Jag tycker att det är skoningslöst, men det funkar ju. Man får gå och springa om vartannat. Jag tyckte att det kändes väldigt bra vid starten, men sedan Vallhallavägen - det är skoningslöst, det är fruktansvärt varmt, sa Lennart Östin, en av de som led i värmen.

Hur ska du göra för att klara resten av sträckan?

– Det är samma metod, dricka mycket och köra på, bara.

Vid vätskekontrollen efter sju kilometer var det kaos kring dryckesborden. Många köade efter vatten och sportdryck. Efter vätskekontrollen sprang alla igenom ett hav av slängda blå plastmuggar.

Efter de första sju kilometrarna hade redan 20 personer brutit tävlingen. Men enligt läkaren Lars Ehn var det inte så många skador så tidigt i loppet.

– Bara smågrejer, men däremot vätskeproblem. De kommer att öka, för det är riktigt varmt idag. Nu dricker man för mycket sportdryck, och då blir det magproblem om en timme ungefär, sa Lars Ehn.

Varför då?

– De spär inte ut den med vatten, så de dricker för mycket sportdryck.

Vid vätskekontrollen trängdes även Christina Taylor. Även hon led i hettan.

– Det är jävligt varmt! Och det blir inte så mycket tid att träna i sådan här värme heller. Men jag springer fortfarande, det är jag nöjd med, mitt mål är att springa runt.

Hur ska du klara det?

– Mycket vätska, och kanske gå ibland på vätskestationerna.

Har du något mål för hur snabbt det ska gå?

– Bara att jag springa hela vägen, innan tidsgränsen. Det är första gången, sa Christina Taylor.

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se