Härva med falska arbetstillstånd avslöjad

Ett stort antal invandrare som vistas illegalt i Sverige har lurats att köpa falska arbetstillstånd. Två personer i 50-årsåldern har gripits av polisen i Stockholm, och enligt polisen har den stora bedrägerihärvan pågått i minst tre år. De riktiga arbetstillstånden utfärdas av Migrationsverket, och där märkte man bedrägerierna redan i somras.
– Vi började se ett mönster i somras, och att det var av en ganska stor omfattning också. De lurade är företrädesvis latinamerikaner, säger Veronika Lindstrand Kant, enhetschef på Region Stockholm Migrationsverket. En man och en kvinna greps Det var på torsdagen som en man och en kvinna i 50-årsåldern greps i norra Stockholm, misstänkta för urkundsförfalskning och bedrägeri. Polisen misstänker att de är ledande i en stor härva, och att många fler personer är ingår i härvan. Exakt hur många illegala invandrare som köpt de falska tillstånden vet man inte, men det är många. men sedansäkert vet sen 1999 misstänkter polisen att att handeln hållit på och ett tillstånd har kostat någonstans mellan 3 000 och 18 000 kronor. Svår utredning Det faktum att de drabbade är invandrare som är här illegalt, gör utredningen och en eventuell rättegång svårare, eftersom polisen enligt utlänningslagen måste gripa och utvisa en person som uppehåller sig illegalt i landet, säger polisen Tony Morprasert som håller i utredningen. - Det finns ju flera här nu som vill komma in och vittna, som är här illegalt. Men det blir ju problem för dem, för då måste vi ju omhänderta dem. Så vi får se hur vi ska göra, säger Tony Morprasert vid Västerortspolisen.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".