Oenighet i (m) om könsneutralt äktenskap

Uppdaterad 16:45
Även homosexuella ska få rätt att gifta sig, därför måste äktenskapslagstiftningen ändras. Det kräver åtta moderata riksdagsledamöter i en debattartikel i Dagens Nyheter idag. Partikollegan Hans Wallmark håller inte med.

Anna Kinberg Batra är en av dem som skrivit artikeln.

– Vi vill sätta fart på lagstiftningen, vi vill få fram en lag som skapar en trygg familjepolitik för så många sorters familjer som möjligt. Om det inte kommer någon sådan från regeringskansliet så är vi beredda att ta initiativ i riksdagen för att få fram en sådan, säger hon.

Är det här ett uppror av de nya moderaterna, riktat mot de gamla, representerade av bland andra Beatrice Ask?

– Nej vi har skrivit den här artikeln med utgångspunkt i det handlingsprogram som de nya moderaterna jobbar med just nu. För oss är det självklart att en modern familjelagstiftning omfattar alla sorts familjer.

De moderata riksdagsledamöterna utmanar nu partikollegan, justitieminister Beatrice Ask att ta tag i frågan om äktenskapslagstiftningen.

Redan nu ligger en utredning och väntar på hennes bord med förslag om att homosexuella ska få gifta sig.

Oklart
Vad moderaterna tycker i den här frågan är idag oklart, och Beatrice Ask vägrar svara på frågor. Den moderate riksdagsledamoten Hans Wallmark tar däremot bladet från munnen, och säger att han inte håller med sina partikamrater.

– Nej, därför att jag tycker att den ordning som vi har idag med partnerskap och med äktenskap fungerar bra. Jag tycker inte att det finns någonting som tungt visar att man borde göra den förändringen. Däremot finns det tunga skäl emot det, inte minst framförda av kyrkor och samfund, som är direkt avvisande till tanken att man skulle ha en lagstiftning både för partnerskapet och äktenskapet.

Men är det rätt att historiska, religiösa idéer ska styra svensk lagstiftning idag?

– Äktenskapet har ju inte bara uppstått av en tillfällighet. Det är ju ingenting som vi själva har hittat på i Sverige, utan äktenskapet har ju vuxit fram historiskt och politiskt och även i samverkan med de olika samfunden, säger Hans Wallmark. 

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se