Frankrike går till parlamentsval

I Frankrike är det val igen på söndagen. För en månad sedan valdes Nicolas Sarkozy till ny president, nu handlar det om första valomgången till ett nytt parlament.

För vissa, som för arbetslösa Christine, har det blivit lite väl mycket politik den senaste tiden.

– Jag tänkte inte ens på valet efter all uppståndelsen kring presidentvalet. Det var först när jag tittade på tv igår kväll, som jag kom ihåg det. Men nu ska jag rösta, säger Christine, som är ute med sin svärmor. Hon är 28 år och arbetslös.

Tjuvstart
Invånarna på de franska öarna i Västindien och i Franska Guyana tjuvstartade redan i går på grund av tidsskillnaden.

Fransmännen ska välja ledamöter till 577 stolar i nationalförsamlingen. Valsystemet är lite komplicerat med två valomgångar och valkretsar, där endast en vinner.

Över 7 600 politiker hoppas på en framtid i parlamentet, men endast de som får minst 12,5 procent av rösterna går vidare till slutomgången nästa söndag.

Tusentals sållas alltså bort redan idag. Kvar blir ofta de två från högerpartiet och socialisterna, och här och där en tredje kandidat.

Högern förhandstippad
President Sarkozys högerparti UMP väntas göra storslam. Partiet får ungefär 42 procent av rösterna enligt opinionsmätningarna, men eftersom vinnaren tar hem allt väntas högern få mellan 70 och 80 procent av makten i parlamentet.

Christine spjärnar emot. Hon röstar på socialisterna, som ser ut att krympa ytterligare och förlora en del av sina nuvarande 149 parlamentsplatser.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se