George Bush besöker Albanien

Uppdaterad 15:40
USA:s president George Bush besöker Albanien på söndagen. Han väntas diskutera FN-planen för grannen Kosovos självständighet från Serbien. Många albaner hoppas att han ska upprepa sitt stöd för att säkerhetsrådet snart ska besluta om saken.

Ett självständigare Kosovo och en lösning på konflikten vore bra också för Albanien, säger Remzi Lani, journalist i Albaniens huvudstad Tirana.

– När frågan om Kosovos framtida status har löst har Albanien ett problem mindre, säger journalisten Remzi Lani.

I slutet av 1990-talet, efter att etniska albaner i Kosovo hade försökt göra uppror mot Serbien, svarade serbiska trupper med att fördriva närapå en miljon kosovoalbaner. Många av dem fick en tillfällig fristad i grannlandet Albanien.

Albanerna i Kosovo har sedan dess vägrat att lyda under Serbien och liksom alla albaner jag frågar ser Remzi Lani ett självständigt Kosovo som den enda möjliga lösning. Det är realpolitik, säger han.

Det är problematiskt för Serbien att förlora Kosovo, men att fortsätta ha Kosvo i Serbien skulle vara ett ännu större problem, säger Remzi Lani.

Men medan väst stödjer Kosovos strävan efter självständighet, gradvist och övervakat, i enlighet med FN-planen, så har Ryssland tagit ställning för Serbien.

Så sent som igår, i samband med G8-mötet, sa Rysslands president Vladimir Putin att en lösning på frågan utan Serbiens godkännande är ohållbar. Ryssland har även hotat att lägga sitt veto om FN:s säkerhetsråd röstar om saken.

De kosovoalbanska ledarna å andra sidan, hotar med att egenhändigt utropa självständighet om inte FN-planen godkänns å det snaraste.

Många i det internationella samfundet är oroliga för att det skulle kunna leda till förnyade våldsamheter mellan serber och kosovalbaner.

Caroline Salzinger
caroline.salzinger@sr.se