Klimat och mänskliga rättigheter i fokus när Kina besökte Sverige

Det historiska första kinesiska statsbesöket i Sverige avslutas på söndagskvällen. Dagen var full av möten med gräddan av svenskt näringsliv och framförallt ett över två timmar långt möte mellan president Hu Jintao och statsminister Fredrik Reinfeldt.

– Jag vet att det både betyder mycket, samtidigt som det ibland ifrågasätts vad den här typen av samtal leder till. Låt oss konstatera att vi har ett växande utbyte mellan Kina och Sverige i handel, i resande, i intresse och att vi har en fortsatt dialog, sa Fredrik Reinfeldt om besökets betydelse.

Det var som statsbesök är: symbolik mer än praktik, bussiness mer än politik.

I den politiska delen, som de beskrivs, öppna och breda samtal, mest om klimatfrågan. Mer konkret: Kinas roll i klimatprocessen och de ansträngningar som görs i Kina för att möta klimatförändringarna. Jo, kärnkraft blir nog svaret, 300 kärnkraftverk planeras.

Omdiskuterat
Mänskliga rättigheter är det som mest diskuterats bland svenska opinionsbildare och det område där Kina fortfarande är en stor syndare. Ämnet togs som lovat upp av statsminister Reinfeldt.

– Yttrandefrihet, rätten att organisera sig, vårt motstånd mot dödsstraff. Jag gick igenom detta och konstaterade att här har vi möjligen inte samma synpunkt, men det är ändå viktigt att få säga det här och att vi kan förstärka möjligheten till dialog i det här och i andra frågor, sa Fredrik Reinfeldt.

Ett tredje viktigt samtalsämne var Kinas roll i Afrika, i synnerhet dess beskyddande hand över regimen i Karthoum som bedriver folkmord i Darfur och säljer olja till Kina med vetorätt i FN.

Resultat: inget genombrott, men sedan tidigare tecken på en försiktig kinesisk positionsförflyttning.

Inte underskattas
Sveriges röst i Kina bör inte överskattas - det går i runda slängar tio Sverige på var och en av Kinas 18 provinser - men inte heller underskattas.

– Trots vår litenhet tror jag att Kina tycker att Sverige är ett viktigt land, sa statsministern.

Kinas minne är långt, och man minns med välbehag Sverige som det första västland som erkände folkrepubliken. Man älskar den svenska ostindiefararen Götheborg, kopian från 1700-talet, mer än vi anar i Sverige, för den påminner om Kinas tidigare storhetstid 1700-talet, när vi nu är på väg mot en ny. För kinserna betraktar västvärldens ekonomiska och teknologiska försprång som en kort historisk parantes.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se