Franska högern går mot storseger

Det ser ut att bli en storseger för högerpartiet UMP i Frankrikes parlamentsval.

Frankrikes nye premiärminister, Francois Fillon, var mycket nöjd på söndagskvällen.

– Denna första valomgång till parlamentet bekräftar att ni vill staka ut en kurs för Frankrike, sa premiärminister Francois Fillon med ett leende.

Stort försprång
Försprånget är stort för högerpartiet UMP. De väntas få mellan 400 och 500 av de 577 platserna i parlamentet. Det innebär att president Sarkozys reformiver och vilja att bryta med det gamla kommer att kunna omsättas i praktiska förslag och lugnt klubbas igenom i parlamentet.

Premiärminister Fillon påminde på söndagskvällen om att det är först nästa söndag som valet avgörs.   

Röstskolk
Sällan har så många fransmän röstskolkat som igår, närmare 40 procent. Det vill säga tvärtemot den starka uppslutningen i presidentvalet.

Socialisternas partiledare Francois Hollande misstänkte att det var vänsterväljare i första hand som avstått och underströk därför att två saker är viktiga, dels att alla röstar, dels att vänstern enar sig bakom kandidater.

Vänstern behövs
Frankrike behöver en vänster för att skapa jämvikt, sa Hollande, men han har själv fått utstå stark kritik för partiets kris och inre strider. Hans livskamrat, Ségolène Royal, sägs vara ute efter hans jobb och trädde fram efter honom i tv med bara några minuters mellanrum. 

Mittenpolitikern Bayrous nya parti MoDem kan få ett par parlamentsplatser, medan Jean Marie Le Pens Nationella Fronten åter inte kommer att synas i parlamentet.

Nästa söndag avgörs det alltså.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se