Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Stängt Barsebäck ökar utsläpp”

Regeringen fick på fredagen två konsultrapporter för att kunna avgöra om Barsebäcks andra reaktor ska stängas nästa år. Enligt båda rapporterna skulle koldioxidutsläppen öka, men sedan skiljer sig rapporterna åt. Näringsminister Leif Pagrotsky säger att om det stämmer att utsläppen ökar blir det svårare för regeringen att stänga Barsebäck.
– Då försvårar det ett beslut att genomföra den stängning av Barsebäck som vi vill göra nästa år. Riksdagen har bestämt att vi ska anstränga oss till det yttersta för att genomföra, säger Leif Pagrotsky. Regeringen har bestämt att Barsebäcks andra reaktor ska stängas bara om det inte slår alltför hårt mot bland annat miljön, elpriserna och industrin. Båda de konsultrapporter som kom på fredagen säger alltså att åtminstone på kort sikt skulle en stängning av Barsebäcks andra reaktor innebära att Sverige skulle få köpa mera el från danska kolkraftverk och utsläppen skulle öka. Olika bilder Sedan skiljer sig rapporterna åt. ÅF Energikonsult menar att det som brukar kallas effektbalansen skulle drabbas så hårt att villkoren för stängning inte uppfylls. Det betyder att det inte kommer in lika mycket el som det går åt, och det innebär att kraftleverantörerna skulle kunna tvingas stänga av elen i ett område. ÅF menar också att industrin inte skulle kunna lita på elleveranserna och att företagen till och med kanske skulle flytta investeringar utomlands. Drar ljusare slutsats J&W Energi och miljö ser betydligt ljusare på en avveckling, och tror att det ändå kommer att vara möjligt att få in tillräckligt med el. Prisökningarna blir enligt företaget troligen låga och drabbar kanske inte alls företagen. Leif Pagrotsky säger att regeringen kommer att få en lång rad sådana här olika bilder av verkligheten. – Jag räknar med att någon gång i början av nästa år kunna väga samman detta till ett ställningstagande, tillsammans med de andra partierna som är del i vår energipolitiska uppgörelse, säger han.
Fredrik Furtenbach
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".