Adoptivbarn kan vara smugglade

I Danmark har familjeministern Carina Christensen stoppat alla adoptioner av barn från Indien. Detta sedan Danmarks Radio igår kväll i en dokumentär hävdade att somliga adoptivbarn hamnat i Danmark som resultat av människohandel eller kidnappning.

Ramesh Kulkarni berättade igår i tv-programmet 21 Söndag hur han år 2002 lämnade in sina barn till barnhem efter att hans hustru dog. Tillfälligt, trodde han.

I själva verket blev de offer för människohandel och, hävdas det i tv-dokumentären, något av Ramesh Kulkaris barn torde idag finnas i Danmark. Det är den privata organisationen AC Børnehjælp som under årens lopp totalt tagit 93 barn till Danmark från de tre barnhem som pekas ut som oetiska i programmet.

Kontakterna är brutna
Familjeministern Carina Christensen reagerade omedelbart med att hejda all adoption från Indien, i väntan på att omständigheterna utretts ordentligt. AC Børnehjælp har idag försökt måla upp en annan bild än Danmarks Radios. Kontakterna med de tre kritiserade barnhemmen i Indien är alla avbrutna sedan ett par år, av just de skäl tv-programmet antyder. Hemmen är dessutom stängda.

– Vi har arbetet helt i enlighet med lagar och bestämmelser, säger AC Børnehjælp, som också säger sig överväga att anmäla Danmarks Radio till danska motsvarigheten Pressens opinionsnämnd för att man blivit uthängd och anklagad på, som man menar, orättvisa grunder. 

Bengt Lindroth
bengt.lindroth@sr.se