Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Fler inte färre sjuka 2008, spår RFV

Publicerat lördag 2 november 2002 kl 08.30
Kostnaden för sjukpenningen till de sjukskrivna kommer att öka med 10 miljarder fram till år 2008, visar Riksförsäkringsverkets, RFV:s, senaste prognos som presenteras nästa vecka. Siffrorna visar alltså på en utveckling tvärtemot regeringens mål om att halvera antalet sjukskrivna till 2008.
RFV tycker inte att något av regeringens förslag för att få ner sjukskrivningarna är tillräckligt tydligt, och det håller arbetslivsminister Hans Karlsson med om. – Jag förstår att inte Riksförsäkringsverket idag vet exakt hur det ska budgetera och hur det ska förhålla sig till det här målet. Det ankommer på regeringen och det ankommer på mig att kunna formulera det på ett begripligt sätt, säger Hans Karlsson. RFV:s senaste prognos Ekot har tagit del av RFV:s senaste prognos som sträcker sig fram till år 2008. Tvärtemot regeringens mål om att antalet sjukskrivna ska halveras fram till det året så spår verket att kostnaden för sjukpenningen kommer att öka från 46 miljarder 2003 till 57 miljarder år 2008. RFV har inte tagit ställning till de åtgärder som regeringen planerar för att få ner sjuktalet eftersom förslagen inte är tillräckliga ännu. Tiden rinner Men tiden rinner iväg, för samtidigt har finansminister Bosse Ringholm sagt att regeringen ska kunna spara mellan 5 och 10 miljarder genom att få ner sjukskrivningarna redan nästa år. - Alltså, någon gång måste man kunna se att det finns en chans att halvera sjukskrivningarna, och det kan man inte vänta med till 2006. Då är det för sent, säger Hans Karlsson. Men finansminister Bosse Ringholm förlitar ju sig ändå på att det måste till nästa år, för det är här pengarna ska in? - Ja, det är ju så skarpt läge att det måste börja hända någonting redan nästa år, den uppfattningen delar jag. Men vändningen, delar du uppfattningen att vändningen kommer nästa år också? - Det tänker jag inte säga idag, därför att jag har ingen skarp uppfattning om det. Men om målet misslyckas och vändningen inte kommer nästa - då ska pengarna inte tas in genom fler karensdagar eller annan försämring av sjukförsäkringen: - Nej, där vill jag vara noga. Jag säger att då måste man spara på annat, därför att jag vill inte ha en diskussion nu omedelbart som handlar om att har ingenting hänt nästa år då kommer vi att sänka sjukersättningen, säger Hans Karlsson.
Mari Forssblad

RFV:s prognos för anslag till sjukskrivningen: 2002: 42,2 miljarder kronor 2003: 46,4 miljarder kronor 2004: 48,6 miljarder kronor 2005: 50,8 miljarder kronor 2006: 53,8 miljarder kronor 2007: 55,2 miljarder kronor 2008: 57,3 miljarder kronor
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".