Obols huvudman dyker upp igen

Bo Johansson har i ett brev till SR Norrbotten skrivit hur det enligt honom ligger till med det omdiskuterade företaget Obol. Det var i december som affären med idrottssponsorn Obol briserade.

P1-programet Kalibers reporter Björn Tunbäck, som granskat turerna kring företaget, säger så här om brevet:

– Bo Johansson skriver att han aldrig ska komma hem, att det här är det sista vi hör av honom. Åtminstone ska han inte prata med journalister. Sen skriver han att det finn egentligen ingen skandal, han säger att pengarna finns hos det kanadensiska bolaget, Dundee securities, som har spärrat Obols konto. Och det har de gjort, för de tjänar ju bra med pengar på att låta pengarna ligga där. Och så länge de har spärrat det så kan inte Obol göra rätt för sig, menar Bo Johansson. Och att det är spärrat av Dundee det ska då bero på de utredningar som sattes igång och inte minst de journalistiska avslöjanden som gjordes i samband med att Obolaffären briserade i början på december.

Men är det verkligen klarlagt om Obol har gjort något brottsligt?

– Vad vi gjorde var att se vad de inte var, de påstod att de fanns i Schweiz, de fanns inte i Schweiz, de påstod att de ägde det här bolaget i Kanada, men de ägde inte mer än som en vanlig aktieägare, det kontrollerade det inte på något sätt. De visade sig inte vara det de var. De ägnade sig åt att förvalta pengar, det handlar om förtroende då. Det förtroendet bygger ju på att man säger det man ska. När det gäller brottsligt utredande så pågår det fortfarande en utredning på ekobrottsmyndigheten. Finansinspektionen blev klar i vintras.

Det här brevet som Bo Johansson har skrivit, får det några konsekvenser?

– Naturligtvis är det intressant, det är spännande att se, nu hör han av sig. Och det här vad han säger, sen vad det kan få för juridiska betydelser är väl tveksamt. Och de vill ju fortfarande förhöra honom förstås.