Carlgren värd för nordligt miljömöte

Miljöministrar och andra klimatansvariga från ett trettiotal länder kommer ikväll till Riksgränsen för ett fyra dagar långt informellt klimatmöte.

Målet är att lägga grunden för ett nytt klimatavtal om minskade utsläpp efter Kyotoprotokollet som löper ut 2012.

– Jag hoppas när mötet är över, att vi ska ha diskuterat både en gemensam visionen av hur ett framtida system för framtida miljöförbättringar ska se ut, säger Miljöminister Andreas Carlgren.

Det är här längst upp i norr vid Riksgränsen bland ståtliga fjäll och i exotisk midnattssol som miljöministrar och klimatförhandlare från ett trettiotal länder världen över nu möts, för att - som vår svenska miljöminister uttryckt det - i lugn och ro diskutera klimatfrågan.

Stängt för media
Det är tredje året i rad som länder träffas i den här typen av klimatmöte. Mötet är helt stängt för media och inga beslut kommer att fattas.

Men Sveriges miljöminister Andreas Carlgren hoppas ändå att mötet ska lägga grunden för ett nytt klimatavtal genom diskussioner om de viktigaste punkterna.

– Det kommer att vara tillräckligt stora utsläppsgränser med ömsesidiga åtaganden. Det kommer vara ett system för global utsläppshandel, tekniköverföring till utvecklingsländer. Åtaganden som är flexibla för länder där ekonomi och utsläpp växer väldigt snabbt. Inte minst också, att få in avskogningen och flexibla lösningar för länder där utsläppen förändras, säger Carlgren.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se