Allt fler äldre beroende av anhöriga

Många äldre med rörelsehinder bor i olämpliga bostäder. Det visar en rapport från Socialstyrelsen. Får de inte hjälp, riskerar de att bli sittande hemma, utan möjlighet att komma ut. Alltfler äldre är dessutom beroende av anhöriga.  

95-åriga Ester Carlsson i Kålltorp i Göteborg är rullstolsbunden. Hennes hus saknar hiss, så när hon ska ut måste färdtjänst komma med en så kallad trappklättrare. 

- Förra gången jag åkte, så åkte jag mot väggen där. Det höll på att bli en olycka, men det gick bra. Jag är rädd för att åka den där trappklättraren, och när min dotter igår ville att jag skulle komma dit, sa jag att jag inte ville åka, säger hon.

Trappsteg ett hinder
Många äldre är i samma situation som Ester Carlsson, trappsteg eller kanske svåröppnade dörrar gör att tanken på att ge sig ut förblir en tanke.

Ungefär 50 000 rörelsehindrade personer över 80 år och bor så att de har svårt att ta sig ut och in.

Var fjärde kvinna mellan 75 och 84 år använder rullator. 

Att de klarar sig beror för det mesta på hemtjänsten, och på anhöriga. Det blir allt vanligare att kommunernas biståndsbedömare, när det blir tal om hemtjänst, frågar om det finns vuxna barn i närheten som kan hjälpa till.

Missförstånd om kostnader
Det pågår en statlig utredning om hur de äldres behov av bra bostäder ska lösas. Ordförande är Barbro Westerholm, och hon anser att det inte går att skylla på att det kostar att anpassa husen.

- Det finns ju också en hel del missförstånd och myter kring hur bekymmersamt det är att installera sådana här hjälpmedel, säger hon.

Men vems är då felet att inte mer görs, är det fastighetsägaren, kommunernas, eller vad?   

- Det har väl funnits ett ointresse. Jag brukar säga att det här är en del av den diskriminering som äldre utsätts för. Att behoven inte är synliggjorda, och att man inte har förstått hur mycket mänskliga och ekonomiska vinster man kan få genom att installera sådana här hjälpmedel, säger Barbro Westerholm 

Att flytta till en bekvämare bostad kan vara svårt för många äldre, av vana eller av ekonomiska skäl.

Inte råd
Bland äldre kvinnor som haft låga inkomster, har vissa inte råd att köpa, och bostadsförmedlingen fungerar dåligt på många orter. Ester Carlsson har vant sig vid att stanna hemma. 

- Ja, det känns ingenting, jag kan sitta i dörröppningen, och så har jag suttit i fjorton-femton år. Fast jag har ju kunnat gå upp och ned. 

Skulle du vilja flytta så att du har hiss? 

- Nej, nej, nej. Du vet, jag är så gammal så jag vill inte flytta, i så fall blir det till ett hem.

Annika Digréus
annika.digréus@sr.se

Clara Osvald
clara.osvald@sr.se