Övergrepp på civilpersoner i Sri Lanka

I Sri Lanka anklagas både regeringen och separatistgruppen Tamilska tigrarna för övergrepp på civila. Den internationella kritiken blir allt hårdare, särskilt gäller det den våg av försvinnanden som skett det senaste året.

Över tusen människor har förts bort, Ekots korrespondent träffade dottern till en av dem.

– Jag vägrar att tro att min pappa är död. Vi behöver se kroppen först, säger Dushyanthi Malaravan.

Bredvid henne i soffan sitter hennes två systrar, de gråter hela tiden.

Fadern kidnappades
Senaste dagarna har medier i Sri Lanka rapporterat att hennes pappa kan ha dödats redan dagar efter att han kidnappades av okända män, mitt i huvudstaden Colombo i december.

Dushyanthis pappa är professor Sivasubramaniam  Ravidranath, en känd profil i Sri Lanka som var vicekansler för universitetet i staden Batticaloa. Efter att ha hotats där hade han flytt till Colombo. 

– Min pappa är en uppburen akademiker men är blygsam och brukade gå och handla åt min mamma, säger Dushyanthi.

Brutal konflikt
Professorn är en av runt 1 000 människor, de flesta av dem tamiler, som enligt människorättsgrupper försvunnit senaste tolv månaderna, i takt med att konflikten mellan regeringssidan och separatistiska tamiler blir allt brutalare.

Så sent som i fredags hittades tio mördade bakbundna människor nära Colombos internationella flygplats.

– Beväpnade män med misstänkta band till regeringen rövar bort och dödar folk, utan att  riskera straff, och terrorn liknar den från separatistgruppen Tamilska tigrarna, säger Paikiasothy Saravanamutta, en prominent aktivist.  

Sri Lankas demokratiskt valda regering säger att den är fast besluten att respektera människorätten, och att övergrepp begås av grupper som vill misskreditera regeringen.

Dushyanthi och hennes systrar säger att de inte bryr sig om politik, de vill bara ha tillbaka sin pappa.

Nils Horner, Colombo
nils.horner@sr.se