EMU-optimistisk konsumentminister

Flera ministrar i Perssons nya regering är kritiska till svensk EMU-medlemsskap. Men en, som definitivt är för, är nya jordbruks- och konsumentministern, Ann-Christine Nykvist.
Ett nyckelord för henne är ”konsumentnytta”, och det uppnår man bäst om Sverige går med i EMU. – I ett konkurrens- och konsumentperspektiv så är det en fördel med ett medlemsskap i EMU. När man får en gemensam valuta så närmar sig också prisnivåerna i olika EU-länder genomsnittet i EU, Ann-Christin Nykvist, jordbruks- och konsumentminister. Ser ingen motsättning mellan konsumenter och bönder Euron underlättar prisjämförelser, så konsumenterna blir mer prismedvetna, är ett annat av Nykvists argument för EMU. Om konsumenterna ska vara glada över ett EMU-inträde, kan man ju fråga sig om bönderna ska glädja sig åt utvidgningen av EU? Jordbruksministern är dock tveksam till det. – Det går inte att säga generellt att de kommer att vara glada, eller mindre glada, och jag tror att vi har ett antal olika enskilda frågor framför oss som vi måste hantera, säger hon. Ann-Christin Nykvist har som målsättning, som minister, att stärka konsumenternas ställning på marknaden. Det borde inte finnas någon motsättning mellan bönder och konsumenter, säger hon. Bara fördelar med EU Enligt Nykvist har de svenska konsumenterna tjänat på EU. Med valfrihet, och nya produkter. Men svenska matpriserna som är nästan 20 procent över EU-snittet, har bara rört sig obetydligt neråt med EU. Det enda negativa som Nykvist har att säga om EU, är att den inre marknaden ännu inte slagit igenom i Sverige. – Sedan vi blev medlemmar inom EU så har priserna närmat sig EU-genomsnittet. Man kan tycka att det kanske gått lite långsamt. Men vi är på väg. Inte ens konsumentprotesterna i Grekland och Italien, mot smyghöjningar av priserna med avrundning uppåt vid övergången till euro, kan rubba vår nya konsumentminister i tron på EU, och euron.
Lars-Erik Backman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".