Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny metod mot tungt missbruk

Publicerat söndag 3 november 2002 kl 12.00
Rällsögården utanför Kopparberg har en ny behandlingsmetod för tunga narkomaner Om narkomanen anser att en egen bostad är det allra viktigaste, så börjar behandlingen där. Det gäller att bli motiverad till en förändring. Men man måste inte börja med drogfrihet. Fredrik Wasenius, heroinist sedan sju år, fick ersättningsmedlet Subitex, som tar bort heroinsuget.
Fredrik Wasenius var inte det minsta motiverad att sluta när han tvångsplacerades på Rällsögården utanför Kopparberg i vintras. – Jag hade bestämt mig. Jag vill knarka. Att då få mig in på en behandling kräver skicklighet. Det är ingen som har lyckats innan. Så de har räddat mitt liv. Det är svårt att tro att den idag så levnadsglade Fredrik Wasenius i början av året mest tänkte på att få ta den där heroinsprutan som släckte livet för gott. Men så lockades han att själv börja berätta vad det var han var missnöjd med i sitt liv. Subitex Och då kom det fram att han själv inte trodde att han skulle klara av att sluta och droga sig utan att få hjälp med ersättningsmedlet Subitex som tar bort suget efter heroin. Det var en väg som hans behandlare inte trodde på. Men eftersom det var vad Fredrik själv ville fick det bli så. Och han minns ännu känslan att fanns någon som lyssnade på vad han ville. – Då kände jag en lättnad, som en grymt stor ryggsäck bara ramlade av. Då blev jag motiverad på en dag, säger Fredrik Wasenius. Ny behandlingsmetod På Rällsögården arbetar man sedan en tid enligt den nya behandlingsmetoden som enligt en nygjord utvärdering visat sig fungera mycket bra. Med hjälp av två intervjumetoder tar man fram skräddarsydda behandlingsplaner som bygger på vad missbrukaren själv vill förändra. Behandlingsassistenten Cajsa Lyly jobbar enligt modellen och står även bakom studien. – Om det är så att klienten inte vill börja med missbruket. Han kanske inte tycker att missbruket är ett problem. Då börjar vi alltså jobba med det som han själv är motiverad att jobba med, säger Cajsa Lyly, behandlingsassistent på LVM-hemmet Rällsögården utanför Kopparberg. Mindre våld Utvärderingen visar också att personalen känner att de gör ett bättre arbete och det har blivit mycket mindre våld och aggressioner inne på hemmet. Nu följer andra behandlingshem efter och kriminalvården håller på att utbilda sin personal i samma metodik. 27-årige Fredrik Wasenius börjar för första gången våga formulera tankar om vad en framtid utan droger kan innebära. – Det är drömmar om att jag pluggar, och har jobb. Träffar en tjej och har gift mig med henne och får barn. Det skulle vara kul. Ett vanligt Svenssonliv, säger han.
Margita Boström, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".