Utgång av USA-val oklart

En av de mest ovissa delstaterna i senatsvalet i USA är South Dakota. Där tänker flera väljare bestämma vem de ska rösta på först på tisdag, valdagen.
Med bara två dagar kvar till valet i USA, visar opinionsmätning efter opinionsmätning att det är helt jämnt mellan kandidaterna i senatsvalet i flera av delstaterna. Det är minst sagt osäkert vilket parti som kommer vinna majoriteten i senaten/kongressen (och därmed bland annat påverka den politik president Bush kan föra framöver). Oviss delstat En av de mest ovissa delstaterna är South Dakota, där vår utsände mötte flera väljare som först på tisdag, valdagen, tänker bestämma vem de ska rösta på. – Jag har tid på mig, säger Brandon lugnt. Han liksom Ken och Rosa tillhör den stora grupp South Dakota-bor som ännu inte har bestämt sig för om det ska stödja den sittande demokratiske senatorn Tim Johnson eller hans republikanske utmanare John Thune i tisdagens val. Eftersom alla opnionsmätningar visar dött lopp mellan de båda så lägger nu valarbetarna ner ännu mer kraft på att övertyga väljarna. – Vi har speciella medarbetare som nu går runt och påminner folk om valet, att de måste gå och rösta. På tisdag ska de dra ut väljarna, för att få dem till vallokalerna, säger Leslie Knapp arbetar för demokraterna här i Rapid City. Högt valdeltagande Men det blir knappast något problem. Valdeltagandet är traditionellt relativt högt här i South Dakota, och nu talas om rekord, att uppemot 80 procent av de ungefär 500 000 väljarna kommer att gå och rösta. Vilket är extremt i USA där deltagandet i flera delstater väntas bli en bra bit under 50 procent. Det som kan fälla avgörandet i den jämna valkampen är hur den stora andelen indianer i South Dakota kommer att rösta, och i vilken omfattning. Normalt är röstdeltagandet, inte minst i reservaten lågt, men den här gången har partierna bedrivit speciella kampanjer för att locka väljare bland delstatens indianer. ”Röd makt” Även i andra delstater väntas ursprungsbefolkningen spela en avgörande roll, och det talas om Red Power, röd makt, som en viktig faktor i det ovissa valet. Det är tveksamt om resultatet kommer att bli klart redan tisdag kväll. Många South Dakotabor minns senatorsvalet som avgjordes med bara 1 000 röster och så kan det bli igen tror en del av dem – Det är så jämnt att jag tvivlar på att vi vet som vunnit på tisdag, säger Marie. Och ska man tro opinionsmätningarna kan fler delstater hamna i samma situation, och då får både South Dakota-borna och resten av USA alltså vänta på besked vilka som kommer att styra den mäktiga kongressen framöver.
Anders Ask, Rapid City, South Dakota
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".