Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fredliga ”tigrar” i Sri Lanka

De tamilska tigrarna kommer att delta i full skala i det politiska livet i Sri Lanka efter det att ett fredsavtal har slutits. Det klargjorde tamilernas förhandlare när fyra dagars möte mellan regering och rebeller avslutades i Thailand på söndagen.
Det var tamilernas chefsförhandlare Anton Balasingham som försäkrade att de tamilska rebeller som fört krig mot regeringsmakten i Sri Lanka i snart 20 år i framtiden avser att verka som ett politiskt parti bland andra i en demokratisk process. Tidigare har de tamilska tigrarna agerat skoningslöst mot politiska opponenter och rivaler i norra och östra Sri Lanka. Barnsoldater Balasingham medgav också att tamilerna rekryterat barnsoldater. Men att detta inte kommer att ske fortsättningsvis. Den andra omgången fredssamtal mellan rebellerna och regeringsrepresentatner från Sri Lanka avslutades i dag i den vackra turistanläggningen Rose Garden i Nakon Pathon i Thailand. Den goda stämning som uppnåddes när parterna möttes för inledande samtal i Thailand i september verkar inte ha skadats nämnvärt av att en serie oroligheter förekommit i Sri Lanka under de senaste veckorna. Fortsatt fredsprocess Gerillan och regeringen är fast beslutna om att fotrtsätta och fördjupa processen mot en bestående fred. Detta försäkrade de respektive sidorna. Vapenvila ingick i februari i år och med vapenvilan som grund är målet att lösa rader av svårlösta frågor. Fortsatta samtal ska ske med ungefär en månads mellanrum under vintern och våren. Under tiden ska olika samarbetskommitter föra dialogen vidare i Sri Lanka. Tamilska fångar friges Den tamilske chefsförhandlaren sa att en av de viktigaste omedelbara frågorna är att stora grupper tamilska politiska fångar ska friges. Han sa också att vapenvilan måste förankras bättre. Det var påfallande att både regeringsförhandlaren G.L. Peiris och rebellernas Balasingham har lätt för att samarbeta. Inga hårda ord utväxlades vid presskonferensen och parterna framhöll att betydande framsteg gjorts. Ett omedelbart mål är att en tillfällig gemensam adrministration ska kunna ta över i de norra och östra delarna av Sri Lanka. Akut hjälpbehov Den norska regeringen som leder medlingen kommer senare i november att stå som värd för en givarkonferens där bland andra USA och Storbritannien kommer att delta på hög nivå. Hjälpbehovet i Sri Lanka är akut. Främst ska hjälpinsatserna riktas in på återflyttning av hundratusentals internflyktingar och rehabilitering av familjer som drabbats av kriget. Ett annat viktigt behov är att skapa arbetstillfällen i områden där infrastrukturen slagits sönder och jordbruksmarker minerats.
Lars Gunnar Erlandson, Nakon Pathom, Thailand
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".