Bättre kontroll på vilka som hiv-testar sig

Ingen vet hur många som hiv-testar sig i Sverige, bara hur många som testar positivt. Det är ett problem, tycker Smittskyddsinstitutet, eftersom man inte kan veta om de som är i riskzonen verkligen kollar sig. Från och med nästa år ska därför även negativa hiv-tester rapporteras in, berättar Anders Blaxhult, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

– Det som vi vill göra är att få en uppfattning om hur många personer som blir hiv-testade och även då vilka åldrar, män och kvinnor, för att kunna följa utvecklingen där.

Och det är alltså inte något register över de som testar sig det här handlar om?
-  Nej, det handlar helt enkelt om att veta hur många som gör en test. Det kommer inte vara några individdata på något sätt, säger Anders Blaxhult.

Hur många som testar sig för könssjukdomar som klamydia och gonorré har Smittskyddsinstitutet redan i dag kontroll över. Det beror på att de har en överenskommelse med de laboratorier som gör provanalyserna. Varje labb rapporterar in hur många analyser de har gjort, oavsett om de är negativa eller positiva.

Och det är alltså detta som är på gång även med hiv-testen. Anders Blaxhult säger att Smittskyddsinstitutet till exempel är mycket intresserade av att veta hur många unga som faktiskt testar sig.

– De flesta som upptäcks med hiv i dag är ju i 30-, 40-årsåldern. Och i och med att vi inte idag med säkerhet vet vilka som blir testade, så vet vi inte med säkerhet om det beror på att hiv är mest spritt i den här åldern eller om det är så att vi helt enkelt inte testar dom som är yngre.
Många struntade i hiv-test
För fyra år sedan gjordes en kartläggning bland närmare 300 svenskar som hade blivit smittade med könssjukdomar i Thailand. Trots att det var konstaterat att de hade fått klamydia eller gonorré, så struntade över hälften av dem i att hiv-testa sig.

Och det är den här typen av riskgrupper som Smittskyddsinstitutet så småningom hoppas få bättre koll på.

– Att de blir testade. Annars får man hitta sätt att påverka testförekomsten, både riktat mot allmänheten och mot sjukvården och alla som kan påverka, säger Anders Blaxhult, biträdande statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Ulrika Lindqvist, P3 Nyheter
ulrika.lindqvist@sr.se