Fortsatta problem med Hallandsåsen

Ett fortsatt tunnelbygge genom Hallandsåsen kan påverka miljön mer än vad Banverket tidigare angivit. Nu visar nya beräkningar att jordlagret är mycket tunt över ett stort område på åsen. Det kan innebära större risk för negativa effekter på naturmiljön, och få stor betydelse för om Banverket ska få tillstånd att återuppta tunnelbygget.
Den första förhandlingen ägde rum i april. Men miljödomstolen var inte nöjd med Banverkets redovisning av miljöeffekterna och kunde inte meddela någon dom. Istället krävde Miljödomstolen en rad kompletteringar av Banverket och nu kommer nya uppgifter, som får betydelse för miljökonsekvenserna. På måndag inleds nya förhandlingar i Miljödomstolen. Grundvattnet påverkas Nu går ridån upp för ytterligare ett avsnitt i alla bakslag och vedermödor för tågtunneln genom Hallandsåsen. Den allt överskuggande frågan nu är hur man ska beräkna de negativa effekter, som grundvattensänkningen får på naturen på Bjärehalvön. Banverket har ju under byggtiden ansökt om att få släppa ut 100 liter vatten per sekund, tre gånger så mycket som man har tillstånd till nu. Grundvattensänkningen beräknas till mellan 50 och 150 meter. Brister i beräkningar Miljödomstolen anmärkte i våras på att Banverkets modellberäkningar för det område, som kommer att påverkas hade stora brister. Framför allt påpekade Miljödomstolen att Banverket har beräknat effekterna på miljön utifrån en schablon, att jordlagret skulle vara 10 meter tjockt över hela Hallandsåsen medan det i själva verket varierar från 2 till 40 meter. Banverket svarade att det inte behövdes några kompletteringar, att det fanns 4 000 aktbilagor att tillgå, och att Miljödomstolen inte verkade ha läst vad där står. Tunnnare jordlager Men nu har Banverket ändå inför den nya miljöförhandlingen lämnat in en konsultrapport, som visar att större delen av det område, som kommer att påverkas har ett jordlager, som bara är mellan en och två meter, på vissa ställen mitt på åsen är det under en meter. Det kan ha stor betydelse för vilka verkningar grundvattensänkningen kommer att få, ju tunnare jordlager desto större risk för negativa effekter. Den schablonberäkning, som Banverket tidigare har presenterat blir då missvisande, anser Miljödomstolen. Detta kommer att bli helt avgörande för målets utgång. Banverket kommer att avkrävas besked om hur de nya uppgifterna förändrar effekterna på omgivningen. Banverket måste också kunna visa att att man tekniskt kan bemästra skadorna på naturmiljön, som det sänkta grundvattnet för med sig under byggtiden.
Ingrid Gustavsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".