Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Detta är sändningsledningen vid Sveriges Radio med ett viktigt meddelande till allmänheten i Sundsvalls kommun, Västernorrlands län. Det brinner i ett ställverk utanför Stockvik med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland.
(Publicerat igår kl 23.44)

Utredning föreslår ny ohälsomyndighet

En av regeringens uttalade största utmaningar är att få bukt med de skenande kostnaderna för sjukskrivningarna. Och för att få det behövs en ny myndighet inrättas som kan sammanställa och kartlägga orsakerna till de höga sjuktalen men också utreda vad som bör göras. Det föreslår en utredning, erfar Ekot.
För att få ett bättre grepp och en mer enhetlig bild om varför så många svenskar sjukskriver sig, och varför mer än dubbelt så många är sjukskrivna idag jämfört med 1997, måste någon sammanställa den spridda information som finns ute bland det otal myndigheter och instutitioner som är inblandade när någon är sjuk. Här finns ju bland annat Riksförsäkringsverket med de fristående försäkringskassorna, sjukvården, kommunerna och andra myndigheter som Arbetslivsinstutet och Ams. De har alla fristående forskning, egna projekt och egna modeller för vad som är bra eller dåligt när det gäller att stoppa de fortsatt ökande sjuktalen, och för att få en helhetsbild och en mer enhetlig linje i vad som måste göras tänker Aha-utredningen som den kallas eller Utredningen om analys av hälsa och arbete, i vår föreslå att regeringen inrättar en ny myndighet som ska sammanställa forskning och statistik kring sjukskrivningsfrågan. Myndigheten ska också kontinuerligt följa utvecklingen. Elaka tungor kan väl anse att förslaget vittnar om en regering som famlar i mörker, men samtidigt är problembilden komplex. Den nya myndigheten föreslås vara uppbyggd likt Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering som hade motsvarande uppdrag när det gällde att få bukt med den höga arbetslösheten för några år sedan. Den nya myndigheten ska ha ett tiotal personer anställda, bland dem utredare och forskare, och huvuduppgiften är alltså att hitta en enhetlig linje för hur regeringen ska gå till väga i kampen för att få ner sjuktalen och att få fler sjukskrivna tillbaka i jobb.
Mari Forssblad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".