Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt system ska korta sjukskrivningar

För att minska de långa sjukskrivningarna tänker regeringen införa ett nytt system från den 1 juli nästa år som innebär att arbetsgivarna får betala en större del av kostnaden när anställda blir sjuka än vad de gör idag. Hur det nya systemet ska se ut är inte klart ännu, men det kan komma att bara omfatta den offentliga sektorn.
– Det är ett huvudalternativ i alla fall. Det har ju regeringen sagt i budgetpropositionen att man skulle inrikta sig på offentlig sektor, och sedan finns det då naturligtvis en mängd olika varianter för hur ett sådant system skulle se ut, säger Curt Malmborg som är statssekreterare på finansdepartementet och leder den arbetsgrupp som ska ta fram det nya systemet. Regeringen vill ha starkare koppling Alla arbetsgivare betalar idag en lika stor andel av lönesumman till sjukförsäkringen. Det gör kopplingen mellan kostnad och sjukfrånvaro för svag, tycker regeringen som tänker införa ett system där arbetsgivarna istället får betala utifrån hur stor sjukfrånvaro man faktiskt har: – Det säger sig väl självt att om det blir tydligare ansvar för långa sjukskrivningar så finns det bättre förutsättningar för att man anpassar sin organisation, förändrar sin verksamhet och vidtar förebyggande åtgärder än dagens system där det är ett ganska otydligt ansvar, säger Curt Malmborg. ”Det kommer inte att hjälpa” Men en som har god inblick i hur olika system fungerar, Edward Palmer som är professor i nationalekonomi och enhetschef på Riksförsäkringsverket, RFV, tycker att det säger sig självt utan att erfarenheterna hittills talar emot att öka arbetsgivarnas kostnader för de sjuka: – Till exempel har man i Holland en lång sjuklöneperiod, och Holland har en sjukfrånvaro som ligger i nivå med Sveriges, så man kan inte bara definitionsmässigt säga att ett ökat ansvar för arbetsgivaren ger definitionsmässigt en förbättring, säger Edward Palmer. Egentligen kunde man behålla det sjuklönesystem man har? – Det är min personliga uppfattning. Edward Palmer pekar också på det som många andra gjort, risken för att arbetsgivarna kommer att välja bort personer som oftare blir sjuka – exempelvis äldre – och på det sättet menar han kommer man dessutom att minska rörligheten på arbetsmarknaden. Det brådskar med ett förslag Hur ett nytt system ska se ut är alltså inte klart. Det brådskar – ett förslag måste vara färdigt före jul om tidsplanen ska hålla, men trots att både miljöpatiet och vänsterpartiet sagt nej till en förlängd sjuklönepriod för arbetsgivarna är statssekreterare Curt Malmborg hoppfull: – Går du in på den offentliga sektorn först är det oerhört viktigt att ha något överbryggningsstöd. Därför är det viktigt som ett första steg att vi har kommit överens om att satsa 4 miljarder nästa år till kommuner och landsting, säger Curt Malmborg.
Pia Lille

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".