Lillebror Bush laddar för guvernörsval

Det är guvernörsval i delstaten Florida i USA. President George Bush lillebror Jeb står inför en tuff motståndare i demokraten Bill McBride.
På tisdagen är det mellanårsval i USA. 435 kongressledamöter, 34 senatorer och 36 delstatsguvernörer ska väljas. Presidentens namn finns inte på någon valsedel, men många av de lokala val som hålls, ses ändå som en mätning på hans popularitet, inte minst i Florida där presidentens lillebror Jeb fått en tuff utmanare till guvernörsposten. En fullpackad rodeoarena med rostfärgad sand strax utanför Miami. Det är fest i rött vitt och blått, det osar från grillen, bandet som spelar har cowboyhattar och långa köer till Coca cola, hamburgare, chili och grillkorv ringlar sig längs sidorna. Men i mitten är det inte tjurar som ska uppträda utan politiker. Publiken jublar när Rudy Guiliani, hitrest från New York, gör entré för att presentera sin vän guvernören. Egentligen var det Jeb och inte George Bush som föräldrarna hade hoppats skulle gå i pappas fotspår i Vita Huset, istället är nu Jeb beroende av stöd från storebror. Man säger ibland här att Jebs styrka kan mätas i hur ofta George kommer hit och inför det här valet har storebror kommit och valtalat 12 gånger – ett dåligt tecken, ett tecken på att Jebs demokratiske utmanare Bill McBride är ett allvarligt hot. Och det är ingen tvekan om att hela USA kommer att ha ögonen på Florida på tisdag. Det var här presidentvalet avgjordes för två år sedan, med stansspill och omräkningar och för demokraterna vore det en stor prestigevinst att besegra presidentens lillebror. Jeb talar här på rodeoarenan utelslutande om lokala frågor – skolor och miljö. Kriget nämns inte, åtminstone inte från scenen, men för väljare som Beverly, elegant klädd i en leopardmönstrad sidenklänning, bruna sjuttitalsstövlar och hatt med leopardmönstrat band, för henne handlar USAs roll i världen om att sätta stopp för ondskan och det är bröderna Bush bäst på just nu, säger hon. Vi måste göra det vi måste.
Cecilia Uddén på Jeb Bushs grillfest i Miami
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".