Industri på högvarv försvårar semestern

Svensk industri går på högvarv just nu. Det betyder att det kan vara svårt för en del att ta ut sin semester som tänkt eller som på företag Flextronic i Karlskrona. Där har antalet sommarvikarier ökat med nästan 40 procent jämfört med ifjol, säger personalchefen Anton Steenari.

– Vi har ju produktion igång hela sommaren. För att vi ska kunna ha det måste vi lösa det här med semestervikarier som kommer in. Vi har också lagt ut semestern för den ordinarie personalen på flera veckor så att de överlappar varandra.

Hur många vikarier har ni tagit in?

– Cirka 110 personer.

Hur många hade ni förra året?

– Cirka 80 personer, säger Anton Steenari på Flextronic.

Att industrin går på högvarv just nu framgick så sent som i går när Teknikföretagen presenterade sin konjunkturrapport.

Förr var högsommaren en tid när industrin tog en paus. Så är det inte riktigt längre. Särskilt inte nu under rådande högkonjunktur.

Rätt till fyra veckors semester
De anställda har rätt till fyra veckors sammanhängande ledighet - luckorna under sommaren kan som hos Flextronics innebära fler vikariat, men hos dom mindre företagen är bilden ofta en annan. Där leder ordertrycket till att småföretagarna själva avstår sin semester, säger Johan Kreicbergs som är chefsekonom på organisationen Företagarna.

– Under till exempel juni månad så har vi de senaste åren sett att företagarna jobbar dubbelt så mycket som de anställda. Jag tror nog att vi i år så kommer vi se ännu mer bland företagarna att man väntar med att ta ut sin semester tills det lugnat ned sig lite och tills de anställda kommit tillbaka igen.

Men varför kan inte företagarna planera för detta?

– Det är ju svårt att planera. Du är helt beroende av de kunder du har och vilka order du har. Det är klart att du kan säga nej till orders men många av företagarna vågar inte ta den chansen. Man vill försöka uppfylla kundernas behov så gott det går, säger Johan Kreicbergs, chefsekonom på Företagarna.

Sören Granath
soren.granath@sr.se