Misstänkt för Bali-attentaten gripen

I Indonesien har polisen gripit den mest efterlyste misstänkte terroristen Abu Dujana tillsammans med flera andra efterlysta islamister. Enligt polisen var Abu Dujana bland annat inblandad i terrordådet på Bali 2002, då bland andra sex svenskar var bland dödsoffren.

En polistalesman i Jakarta räknar upp alla namn som använts av den nu gripne Abu Dujana, den högste militäre ledaren för terrorgruppen Jemaah Islamiyah.

Gruppen utpekas för bombdådet mot en nattklubb på Bali för fem år sedan och en serie andra bombdåd i Indonesien sedan dess.

Förhindra framtida terrordåd
Enligt polisen betyder gripandet av Dujana och sju av hans medarbetare att framtida terrordåd kunnat avstyras. Gripandet skedde med hjälp av ledtrådar som hittades vid räder mot andra misstänkta terrorister i våras.

Därmed har terrorgruppen Jemaah Islamiyah försvagats och åtskilliga medlemmar rapporteras också nu vara emot bombdåd där många civila dödas.

Dujana fick sin militära träning i Afghanistan och har kopplingar till Usama bin Ladin och al-Qaida.

”Seger mot terrorismen”
Enligt indonesisk polis är hans gripande en viktig seger mot terrorism i Indonesien, ett sekulärt land som har världens största muslimska befolkning.

Australien, som förlorade 88 medborgare vid Bali-bombningen gratulerar Indonesien till gripandet och säger att landet nu gör ett lysande jobb i kampen mot terrorism.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se