Frågor blev utan svar i riksdagsdebatten

I onsdagens partiledardebatt mötte socialdemokraternas nya ordförande Mona Sahlin moderatledaren Fredrik Reinfeldt. Debatten handlade bland annat om skattepolitiken.

- Är det verkligen människor med höga inkomster som du och jag som behöver de riktigt stora stöden från samhället i form av skattesänkningar? Jag tror inte att det är mer orättvisa som Sverige behöver nu och jag lovar en återställare och det är att återställa rättvisan för det har Sverige råd med, sa Mona Sahlin.

- 30 av de 40 miljarder med vilket vi sänkte skatten, jobbskatteavdraget, vid årsskiftet går ju till låg- och normalinkomsttagare, metallarbetare, byggnadsarbetare, sjuksköterskor. Det är dina välbärgade människor som du inte unnar en sänkt skatt, sa Fredrik Reinfeldt.

Inga nya besked
Varken Fredrik Reinfeldt eller Mona Sahlin gav några nya politiska besked om framtiden.

Sahlin angrep i sin första partiledardebatt regeringen bland annat för att göra för lite för de långtidsarbetslösa och för neddragningen av vuxenutbildningen.

Reinfeldt tog poäng på att ekonomin går bra och att arbetslösheten sjunker.

Reinfeldt ställde tre frågor
Moderatledaren var stundtals mer aggressiv i replikerna än tidigare. Det var tre frågor han förgäves ställde till Mona Sahlin.

– Vad vill du göra? Hur ska du göra det? Med vem ska du göra de? Svårare än så är det inte. Det är de tre frågor vi ska återkomma till, sa Reinfeldt.

Mona Sahlin undvek att svara, men sa efteråt att hon tyckte det var en frejdig debatt.

”Finns en del slutsatser att dra”
– Det blir lite komiskt ombytta roller. Plötsligt är det vi som får påminna om utanförskapet och om dem som inte får plats när de nya jobben växer. Och regeringen som bara står och säger: ”jobben kommer, jobben kommer”. Så jag tror att det finns en hel del att dra slutsatser av också från de borgerliga partierna.

För den avgående folkpartiledaren Lars Leijonborg är det stor skillnad att Göran Persson bytts ut mot Mona Sahlin.

– Hon har ju en helt ann debattstil, delvis positivt att man slipper en del förlöpningar som var lite orimliga ibland, men möjligen då också att lite av nerven försvinner, sa Lars Leijonborg efter debatten.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se