Sverigedemokraterna vill nå äldre väljare

Sverigedemokraterna satsar mycket på att nå de äldre väljarna. Frågor som rör äldre står högt på deras dagordning tillsammans med brottsbekämpning. I Älvkarleby söder om Gävle fick partiet två mandat i fullmäktige. Pensionärer är en stor potentiell väljargrupp hävdar Kjell Holmgren, partiets starke man i Älvkarleby.

– Det är ju endast vi som brytt oss om dem. Det är endast vi som gått ut med insändare och flygblad. De har sett att vi står upp för dem.

Kjell Holmgren är Sverigedemokraternas starke man i Älvkarleby. Med flygblad och broschyrer har partiet försökt att nå ortens pensionärer. Inför nästa val planeras ett riktat utskick till alla äldre i hela Gävleborg.

Och äldrekampanjen har gett utdelning. I valet fick Sverigedemokraterna två mandat i kommunen och 5.41 procent av rösterna.

– För vi värnar mest om de gamla. De är ju de människor som jobbat i hela sitt liv här, betalt skatt i hela sitt liv här. De har inte fått någonting gratis. Det är dom som kommer i första hand, säger Kjell Holmgren.

Satsar på fattigpensionärerna
Sverigedemokraterna riktar i sina flygblad särskilt in sig på de så kallade fattigpensionärerna, pensionärer som lever på en inkomst under 7.500 kronor i månaden, efter skatt, men med bidrag. 8 procent av pensionärerna lever idag så. 

En av dem är Greta Holmgren, 89 år. Greta röstade på Sverigedemokraterna i valet. Hon tycker att staten borde satsa mindre invandrarna och mer på de äldre. Greta föddes som ett av tio barn till en statare och som liten flicka fick hon ofta gå hungrig.

– Far skulle först äta, för han jobbade ju på gården och då hade mor mat på middagen klockan tolv. Då sade mor att vi skulle vänta tills far ätit så får ni äta sedan, ifall det finns något kvar då. Så jäkligt har vi haft det. Usch, ja. Jag har haft en grym barndom, med mat och allt man har fått...men det har gått.

Men många av de som kommer som invandrare nu har ju också haft det väldigt hemskt. Kan du inte känna solidaritet med dem då?

– Jo, men först och främst känner jag med våra egna. Först och främst ska väl de ha hjälp tycker jag, säger Sverigedemokraten Greta Holmgren.

Katarina Gunnarsson, Studio ett
katarina.gunnarsson@sr.se