Bangladesh vill ha hjälp i klimatkampen

Idag avslutas det informella klimatmötet vid Riksgränsen där ett trettiotal miljöministrar och andra klimatansvarig träffats under fyra dagar. En av deltagarna på mötet är Bangladesh miljöminister CS Karim som nu ska återvända hem till sitt land, som är ett av de länder som redan drabbats allra hårdast av klimatförändringarna.

Bara den senaste veckan har rekordartade monsunregn i Bangladesh orsakat stora jordskred som lett till över 100 personers död.

– Vi måste ta itu med många olika förändringar, och vi har nu gjort en national handlingsplan för hur vi ska kunna anpassa oss till klimatförändringarnas effekter, säger CS Karim, Bangladesh miljöminister.

Han fortsätter med att planen för anpassning inte dragits i gång ännu men att de hoppas kunna göra det snart. Folket behöver veta hur de ska bo och vad de ska livnära sig på, när det inte längre går att göra som man gjort förut. Till exempel måste man hitta helt nya jobb till många av kustfiskarna.

Miljontals drabbas
Befolkningen i Bangladesh vet vad klimatförändringarna kan innebära. För trots att folket själv står för en bråkdel av de totala globala utsläppen så drabbas miljontals av dem av katastrofala översvämningar som förstör deras hem och jord.

Jag frågar CS Karim om det viktigaste budskapet från Bangladesh när han på mötet här i Riksgränsen träffar representanter för några av de länder som står för de allra största utsläppen. Han dröjer lite med svaret, tittar upp mot de snötäckta fjälltopparna, men svarar sedan.

– Vi är offer för dom konstiga saker som händer med klimatet just nu och vi gör allt för att hjälpa oss själva men de rika länderna måste stötta oss i denna svåra uppgift, säger CS Karim, Bangladesh miljöminister.

Malin Olofsson, Riksgränsen
malin.olofsson@sr.se