Polissamarbete mellan Ryssland och Sverige

Antalet asylsökande från det forna Sovjetunionen ökar kraftigt och en del av dem begår brott under tiden utredningen pågår. Nu har migrationsminister Jan O Karlsson besökt Moskva för att få igång ett samarbete.
Polissamarbetet ska öka, en rysk expert ska placeras på den ryska ambassaden här och de oseriösa resebyråer som säljer hela så kallade asylpaket till mycket höga belopp ska stoppas. Dessutom hoppas Jan O Karlsson att det ryska brottslingar som döms i Sverige ska kunna avtjäna sitt straff i dom ökända ryska fängelserna, det är mer avskräckande, tror han. – Om det kommer över folk här och begår brott här i Sverige från Ryssland så har de större respekt för rysk kriminalvård än för svensk. Det är därför vi vill ha ett sådant straffverkställighetsavtal och det har jag tydligt och klart framhålligt för de ryska myndigheterna. Däremot ska det inte finnas någon risk att äkta flyktingar ska påverkas av de nya reglerna. Det kan till exempel vara människor som flyr undan striderna i Tjetjenien. Något återinförande av gränskontrollerna på det sätt som fanns innan Sverige gick in i Schengensamarbetet är ännu inte aktuellt.
Christina Gustafsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".