Kontroversielle Zuma presidentkandidat

Om ett halvår väljer regeringspartiet ANC i Sydafrika en ny ordförande. En ledare som nästan per automatik blir landets näste president. Den starkaste kandidaten är fortfarande den korruptionsmisstänkte och avskedade vicepresidenten Jacob Zuma.

Idag var det statsmannen Jacob Zuma, demokraten och diplomaten Jacob Zuma, afrikavisionären och den trogne ANC-medlemmen Jacob Zuma, som exklusivt mötte utländska journalister för att svara på frågor.

Borta var populisten och socialisten Zuma, som fackföreningar och ungdomsförbund för fram som sin man. Borta var mannen som frikänts för våldtäkt, i brist på bevis, av en ung hiv-smittad kvinna. Och borta var mannen som lett aidsupplysningskampanjen i Sydafrika, men som under rättegången förklarat att det räckte med att duscha efter ett samlag, istället för att använda kondom för att skydda sig mot hiv.

Nu duckade Jacob Zuma istället blygt för frågor om han var beredd att ställa upp som presidentkandidat.

– Jag har aldrig tackat nej när partiet, ANC, har bett mig, och jag kan ju inte göra det nu heller om det ber mig att bli president, säger han.

Ny ordförande utses i december
I december har ANC sin kongress, där en ny ordförande skall utses. En ordförande, som om partiet vinner nästa val vilket ingen tvivlar på, då blir Sydafrikas näste president.

Men det finns ett hinder till för Jacob Zuma; en anklagelse om korruption och mutor från Sydafrikas stora vapenaffär, där bland annat svenska JAS Gripen ingår. Ett åtal som kan sammanfalla med partikongressen.

– Ett åtal är inget som får mig att träda tillbaka, förklarade Zuma. Då skulle det ju vara samma sak som att erkänna mig skyldig och döma mig själv.

Och hur mycket än ANC och regeringen försöker tona ner ledarstriden inom partiet, så är det nu det kommer att börja mullra, och slaget kulminera i december. Och när stridsdammet har lagt sig, så träder Sydafrikas näste president fram - och det kan bli Jacob Zuma.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se