"Alliansen har genomfört tuffa åtgärder"

Gapet mellan de båda politiska blocken fortsätter att öka, och om det skulle ha varit val idag skulle oppoistionen vinna stort över den borgerliga alliansen, visar SCB:s parti- sympatiundersökning. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är inte förvånad.

– Vi är inte särskilt överraskade. Det som vi tar på allvar är att man kan skönja att det finns ett visst antal väljare som röstade på oss i valet 2006 men i dag uppger att de skulle rösta på socialdemokraterna.

– Det tror jag beror mycket på att vi har genomfört tuffa åtgärder och jag tror också att det bland annat beror på avskaffandet av förmögenhetsskatten som de möjligtvis ställer sig frågande till om det var det vi lovade före valet. För oss är det jätteviktigt att vi nu går vidare med att ytterligare sänka skatten för vanliga löntagare och att förstärka välfärden, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann.

7 000 personer svarade
SCB:s undersökning omfattade 7 000 personer, och enligt den skulle socialdemokraterna få 45 procent av rösterna om det hade varit val i maj. Partiet tar röster från alla partier, men framför allt från moderaterna, som enligt SCB skulle få 23,9 procent av rösterna.

Per Schlingmann tror att socialdemokraternas partiledarbyte har dragit upp siffrorna för socialdemokraterna.

– Jag tror säkert att det spelar in. Mona Sahlin är en spännande och resonerande politiker som jag tror att många är nyfikna på. Det som hon har kvar att göra är att lämna besked om vad hon vill göra och med vem hon vill göra det, säger han.

V går tillbaka
Miljöpartiet ligger enligt undersökningen still, medan trenden för vänsterpartiet är nedåtgående, och hade varit val i maj skulle partiet enligt SCB få 5 procent.

Vänsterpartiets partisekreterare Anki Alsten menar att det finns en förklaring till det.

– Det är inte så enkelt att vara i opposition. Det blir lätt så att medierna ställer frågor till det stora oppositionspartiet socialdemokraterna, som också har fått mycket medialt utrymme till följd av partiledarbytet och det har varit väldigt positivt för deras del, säger hon.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se