Tusen personer på ETA:s dödslistor

I Baskien hotas alltfler med våld från terrorgruppen ETA och dess unga sympatisörer. Kampen mellan de radikala nationalisterna och icke-nationalister har skärpts de senaste åren och många har därför på grund av mordhot flytt Baskien.
I staden San Sebastian och i spanska Baskien lever i dag mellan 1000 och 1500 personer med polisskydd dygnet runt, rapporterar Ekots utsända. Försiktig Barbara Durkhop har bestämt träff med mig på allmän plats, i stallet. Den spanska socialisten och EU-parlamentarikern är försiktig. Hennes två poliser vaktar på stallgången och den vita hingsten Curro väntar otåligt på hö och morrötter. Barbara Durkhops man mördades på 80-talet. Nu står hon själv på dödslistorna. Poliserna och den skottsäkra bilen med en antenn som bryter fjärrutlösare av sprängladdningar är med henne när hon rör sig utomhus. De baskiska provinserna i Spanien har en egen regering och självbestämmande, men vissa nationalister menar att det bara delvis är på pappret och kräver därför ett helt självständigt baskiskt land. Frihetskampen övergick i terrorism Det finns två nationalistiska partier plus partiet Batasuna, som Madrid tills vidare förbjudit misstänkt för nära samarbete med ETA. Under general Francos tid vann ETA en stark ställning som frihetsrörelse, men i dag anser många att den våldsamma kampen övergått i terrorism. Väljarna delar sig ungefär i två halvor, där hälften stödjer nationalismen. Politiker, annorlunda nog de som är i opposition och inte ledarna, universitetslärarna, journalister och domare är några yrkesgrupper som lever i skydd av polisen 24 timmar om dygnet. ETA-aktivisterna är hemliga för de flesta, och deras hot mot över tusen sprider skäck.
Alice Petrén, San Sebastian i Baskien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".