EU kan få gemensam vårdkö

Om vårdköerna är för långa i Sverige ska patienterna fritt kunna söka motsvarande vård i till exempel Frankrike. Det säger socialminister Lars Engqvist i en intervju i tidningen Dagens Medicin på tisdagen.
Lars Engqvist, som ingår i EU-kommissionens arbetsgrupp får vårdformer inom EU, vill införa ett fritt vårdval för patienter inom hela EU: – Jag ska som patient veta, att om det är komplicerade behandlingar eller om det är sjukdomar där det krävs alldeles speciell expertis, så ska jag ha tillgång till den bästa expertisen i hela Europa, säger Lars Engqvist. Fritt vårdval Finns de bästa cancerläkarna i Tyskland? Eller är kön till hjärtkirurgen kortast i Sundsvall? Då ska du kunna söka vård där istället, oavsett om du är skåning, dansk eller engelsman. Det kallas fritt vårdval, och ska införas nationellt i Sverige till årsskiftet. Samma system vill nu socialminister Lars Engqvist införa i hela EU. – I själva verket har det redan tagits flera sådana steg. helt enkelt beroende på att det regelverk som man har i EU driver fram en sådan här utveckling. Ett antal domar som Europadomstolen har fastslagit säger att patienterna vid vissa tillfällen ska ha möjlighet att välja vård vid sjukhus som ligge ri andra länder. Kan dröja flera år EU-kommissionens arbetsgrupp för vård inom unionen, där Engqvist ingår, ska sammanträda för första gången nu i december. Engqvist tror att det kan dröja flera år innan en ett eventuellt europeiskt fritt vårdval kan införas. Socialministern ser två huvudhinder på vägen: – Det ena är att vi måste hitta den rätta formen av samverkan mellan sjukhus av mycket hög kvalitet. Det är naturligtvis särskilt aktuellt inför en utvidgning. När vi talar om samverkan mellan sjukhus måste vi veta att de har den absolut högsta kvaliteten. Det andra är naturligtvis finansieringsfrågan. Vi måste hitta ett gemensamt sätt att förhålla oss till finansieringen. Här i Sverige måste jag som patient veta att mitt eget landsting kan finansiera den här typen av vård. Vården måste byggas ut Men någon ström av svenskar som tar sina patientbrickor med sig utomlands och lämnar svenska sjukhusplatser tomma tror inte Engqvist att vi kommer få se, om vi inför ett fritt vårdval. Tvärtom, svensk vård måste snarare byggas ut om valfriheten införs enligt socialministern: – För oss handlar det om att vi ska försäkra oss om att alla svenska patienter får vård på lika villkor. Att de har lika möjligheter att utnyttja expertis på europeisk nivå. Vi kan säkert lösa detta. Det som kommer att bli en särskild utmaning för oss är att väldigt många patienter från Europa kommer att vilja söka vård i Sverige eftersom Sverige på många områden är Europaledande, säger socialminister Lars Engqvist.
Anders Kilander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".