Oberoende minister bildar ny regering

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas har på fredagseftermiddagen utsett en ny regeringschef som skall försöka reda upp det palestinska kaoset efter Hamas maktövertagande i Gaza. Det blir ekonomen Salam Fayyad som får den svåra uppgiften.

Salam Fayyad var finansminister i den gamla, på torsdagen upplösta regeringen där de båda rivalerna Hamas och Fatah satt med.

Men när det islamistiska Hamas under blodiga strider krossade Fatah i Gaza och i praktiken gjorde Gaza till en egen ministat, avskedade president Mahmoud Abbas ministrarna med regeringschefen Ismael Haniya i spetsen och utlyste undantagstillstånd.

Politiskt obunden
Och det är i den situationen som Salam Fayyad nu träder in som ledare för en palestinsk krisregering. Han uppfattas ibland som politiskt obunden.

Han tillhör varken Hamas eller Fatah, men han ställde upp i förra årets parlamentsval tillsammans med den kända palestinska politikern Hanan Ashrawi.

Fayyad har den fördelen att han, åtminstone hittills, har respekterats både av Hamas och av Fatah.

Svårt uppgift
Men så länge Hamas inte godkänner att president Abbas sparkade regeringen i går och så länge Hamasledaren Ismael Haniya anser att han sitter kvar i orubbat bo i premiärministerkansliet i Gaza, blir det svårt för Salam Fayyad att få in utbrytarna i Gaza i leden igen.

Christer Fridén, Jersualem
christer.friden@sr.se