"Risk för Irak-liknande situation"

FN-diplomaten Jan Egeland är djupt bekymrad över det som sker i de palestinska områdena. Han har tidigare lett det internationella hjälparbetet i Gaza och arbetat med fredsprocessen i regionen. Han varnar nu för en våldssituation liknande den i Irak.

– Det är djupt tragiskt att vi får detta fullständiga sammanbrott i de palestinska områdena. Så sent som i fjol höst hade jag en presentation för FN:s säkerhetsråd och sade då att detta var en tickande, tidsinställd bomb.

Det internationella samfundet hade då kort tid på sig innan bomben skulle explodera, säger Jan Egeland.

Eliterna inom Hamas och Fatah har visat sig vara exceptionellt dåliga på att föra en dialog, menar diplomaten som idag är FN:s generalsekreterares speciella sändebud för fred och konfliktlösning.

– Nu är det fara för att det kan bli ännu värre, innan det kan bli bättre.

Vad är det värsta som kan hända?

– Det värsta som kan ske är att du får en slags krigssituation, familj mot familj, hus mot hus liknande det vi ser i vissa delar av Irak.

Om vi får ett inbördeskrig som i Irak kan vi få se dödssiffror som handlar om tusental och inte hundratal, säger han. Förutom den palestinska elitens misslyckande så har Israel under många år provocerat fram ett raseri bland palestinierna.

Dessutom har bojkottspolitiken från bland andra EU och USA inte fungerat, anser Jan Egeland som menar att det krävs en helt ny inriktning nu. En ny palestinsk regering är inte tillräckligt, säger han.

Beatrice Janzon
beatrice.janzon@sr.se