Björnar skapar bråk mellan östgrannar

Slovakien vill skjuta 400 brunbjörnar. Landets naturskyddsmyndighet anser att björnarna har blivit alltför många och därför också ett hot mot människor. Grannlandet Polen protesterar kraftigt och hotar att vända sig till EU.

Med kadaver utplacerade i skogarna ska den slovakiska naturskyddsmyndigheten Státna Ochrana Prirody locka fram brunbjörnarna.

– Björnarna i Slovakien förökar sig för mycket och börjar bli farliga för människor, säger Jan Mizerek som är högsta chef för naturskyddsmyndigheten.

Protesterar
Hela 400 björnar ska skjutas av och det är det som får de polska viltvårdarna att protestera.

I Polen finns omkring 100 brunbjörnar som är helt fridlysta trots att björnarna ibland dyker upp nära turiststråk och bebyggelse med tamdjur.

De slovakiska och polska björnarna rör sig i skogarna och naturparkerna kring bergskedjorna Tatra och Beskiderna och eftersom nallebjörnarna inte känner någon nationalitetsgräns vandrar de bokstavligen mellan liv och död.

Dyra jaktresor
De polska naturvårdarna hävdar att slovakerna vill skjuta av björnstammen bara för att tjäna pengar och bjuda in till dyra jaktresor.

Den polske skogvaktaren och naturfilmaren Krzysztof Cudzich säger om den slovakiske naturvårdschefen: Måtte han avskedas med buller och bång.

Det polska naturministeriet har kopplats in och polackerna hotar nu att vända sig till EU för att sätta stopp för, vad de kallar, den planerade masslakten av rovdjur.

Kjell Albin Abrahamson, Gdansk
kjell_albin.abrahamson@sr.se