Polen hotar med veto vid EU-toppmötet

Makt och matematik är i fokus när Tysklands förbundskansler möter Polens president senare idag.  Tyskland vill på nästa veckas EU-toppmöte bestämma ramarna för en ny EU-konstitution, men Polen hotar med att lägga in sitt veto.

Det handlar om hur ländernas inflytande i EU ska beräknas.

Man tar kvadratroten ur befolkningstalet och det är en demokratisk och rättvis modell, hävdar de båda bröderna Kaczynski som styr Polen. Ja, något som är värt att dö för, sa premiärminister Jaroslav Kazcynski för en tid sedan.  

Redan överens om röstviktning
Sent i eftermiddags får den andra brodern Lech än en gång tillfälle att förklara fördelarna med sin modell för förbundskansler Angela Merkel, när de träffs utanför Berlin. Men han lär varken få stöd eller förståelse. Huvudargumentet är nämligen att inte ge Polen mer inflytande, utan att reducera Tysklands makt i den miniförfattning som statscheferna ska ta ställning till på toppmötet på torsdag.  

De polska kraven ses bland EU:s ledare som helt orealistiska, eftersom man redan en gång kommit överens om röstviktningen, och att nu handlar det inte om att riva upp gamla förhandlingar utan att banta det förslag till konstitution som Frankrike och Holland sa nej till i två folkomröstningar.

Hamnar utanför
Därför har flera EU-ledare besökt Warszawa de senaste dagarna. Bröderna Kaszynski är isolerade, men står på sig och irritationen är påtaglig. Det finns en röd linje som vi inte kan passera, sa Angela Merkel i går efter att mött Spaniens premiärminister Zapatero, hon nämnde inga namn, men alla förstod tydligt vad hon menade.

Och det som inga regeringsföreträdare idag vill säga offentligt, sa liberalernas partiledare Guido Westerwelle i Förbundsdagen härom dagen. De länder som stoppar processen, får hamna utanför, när de andra går vidare.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se