Delade reaktioner till fler karensdagar

Regeringen överväger att införa ytterligare en karensdag för den som blir sjuk. Det är ett av flera förslag i ett åtgärdspaket som finans- och socialdepartementen tagit fram. Förslaget tas emot med blandade reaktioner både bland politiker och väljare. Ett förslag som skapar blandade reaktioner.

Vi hör Kjell Tämmnäll och Mats Broman i Stockholm. 

– Jag tycker att man sparkar på de som redan ligger, de som har det svårt. Och jag menar alla är ju inte hemma för ros skull, när man hemma är man säkert sjuk också, säger Kjell Tämmnäll.   

– Jag tror i och för sig att det kan vara bra, för det handlar ju också lite grann om att få ned sjukskrivningstalen. Så det tror jag kan inte vara helt fel, säger Mats Broman. 

Internt arbetsmaterial
Socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrson är positiv till de förslag om bland annat fler karensdagar, som tagits fram på social- och finansdepartementen.

– Jag ser väldigt mycket positiva insatser med de här förslagen, och det är en balansgång här mellan satsningar, förbättringar och kontrollstationer som hjälper människor att behålla hälsan, säger hon.

Förslaget gäller förutom en andra karensdag, ytterligare ett antal karensdagar efter dag 90, eller redan efter dag 14. Men Christina Husmark Pehrson vill betona att det här åtgärdspaketet än så länge är internt arbetsmaterial och ett förslag bland flera. 

Arbetsförmågan
Huvudsyftet med förslagen i det här arbetsmaterialet som finans- och socialdepartmenten har tagit fram är att minska antalet långa sjukskrivningar och nya förtidspensionärer. En kärnpunkt är att tidigt pröva arbetsförmågan.

Efter tre månaders sjukskrivning föreslås att man ska se efter om det finns något annat jobb hos arbetsgivaren som den sjukskrivne kan ta. Och efter ett halvår kan det bli aktuellt att den sjukskrivne tvingas se sig om efter jobb hos andra arbetsgivare.  

Men förslaget möter kritik både från oppositionen och från partier inom regeringen. Folkpartiledaren Lars Leijonborg.

– De andra vet att folkpartiet är minst sagt skeptiskt till ytterligare karensdagar. Problemet i Sverige är inte korttidsfrånvaron, utan långtidsfrånvaron. Så en karensdag till tycker inte jag är en bra metod, säger ahn.

Vill åt för många sjukskrivna
Centerpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor Solveig Zander tycker också att fler karensdagar slår helt fel. 

– Det drabbar ju låginkomsttagare. Jag tänker mig en ensamstående mamma. En karensdag till för henne är ju oerhört svårt. Det är ju inte låginkomsttagarna vi vill åt, utan vi vill ju åt att det är för många sjukskrivna.

- Kommer man nu då med bättre förslag och andra förslag som slår bättre, då har vi ju möjlighet att modifiera det här och stoppa det som ligger på utredningsstadiet, säger hon. 

Tina Åkesson
tina.akesson@sr.se

Kristina Jogestrand
kristina.jogestrand@sr.se