s-löften om sjukvården

Socialminister Lars Engqvist lovade vid en presskonferens på tisdagen att de som behöver sjukvård också ska få det snabbt. Han lanserade maxgränser för hur länge man ska behöva vänta på behandling och på att få träffa en läkare.
Lars Engqvist menar att hela vården ska präglas av vad han kallar 0-7-90-regeln. Den innebär enligt Engqvist att det ska vara 0 väntetid att få tala med en sjukvårdskunnig, att man ska få träffa sin läkare inom 7 dagar och erbjudas behandling inom 90 dagar. Bland annat så ska också en nationell telefonlinje inrättas dit man ska kunna ringa för att få kvalificerad hjälp. Redan nu har regeringen hört sig för om telefonnumret 0790. ”Minskar trycket” Det kommer enligt socialdepartementet att betyda att trycket på vårdmottagningarna kommer att minska. De kommer inte att behöva ha lika omfattande telefonjour och onödiga inbokningar kommer också att frigöra tid, enligt socialdepartementets bedömning. På sikt är det också meningen att den nya nationella telefonlinjen ska kunna ta hand om tidsbokningar hos läkare. Men för att nå målet måste också sjukvårdens hirerarkier brytas ner så att fler lockas att vilja arbeta inom vården. Hela sjukvården måste omorganiseras så att personalen får större möjlighet att påverka sitt arbete. ”Måste bli likvärdig” Ett annat ben i den framtida sjukvården är att den måste bli likvärdig över hela landet, anser Lars Engqvist. Engqvist är medveten om att det också kan behövas skjutas till mer pengar till vården än vad som redan gjorts. Som Ekot rapporterade på tisdagsmorgonen vill regeringen också på lite längre sikt att vården ska vara gränsöverskridande inom EU när det gäller specialistvård som inte kan erbjudas i varje land.
Margita Boström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".