Talibanerna bakom självmordsattentat

Uppdaterad 16:45
I Afghanistans huvudstad Kabul genomfördes under söndagen ett av de värsta terrordåden i landet sedan talibanerna drevs bort från makten för sex år sedan. I dagens bombattentat kan uppemot 35 personer ha dödats.

Talibanerna tar på sig skulden för självmordsattentatet. Minst ett 20-tal, kanske uppemot 35 människor dödades, siffrorna är fortfarande oklara.  

Det var en buss med polismän ombord som sprängdes mitt i centrala Kabul. Flera av offren var civila förbipasserande. Fem av de skadade var utlänningar, däribland två från Japan.  

Omänsklig och oislamisk
Bomben var så kraftig att den väcker farhågor att konflikten mellan den folkvalde presidenten Hamid Karzais administration och religiösa extremister som talibaner och al-Qaida nu gått in i ett nytt, allvarligare skede. 

President Hamid Karzai fördömer attacken som omänsklig och oislamisk. Han säger att den var ett försök att stoppa utbildningen av poliser, som genomförs av Tyskland och EU, och som ses som en viktig pelare för att försöka stabilisera Afghanistan. Just i dag överlämnades ansvaret för den utbildningen från Tyskland till EU.

Det som särskilt oroar många är att talibanerna och deras allierade verkar hämta nya idéer från extremister i Irak. För bara några år sedan var det nästan otänkbart med självmordsbombare i Afghanistan, men bara de senaste tre dagarna har det varit fem självmordsattacker i landet.

Ingen överraskning
Massmordet i morse på en polisbuss i Kabul kommer dagen efter att en konvoj från den svenska, militära styrkan i norra Afghanistan utsattes för en självmordsattack i staden Mazar-i-Sharif, inga svenskar skadades men två civila afghaner dog vid attacken i går.

Även om dagens attentat är ett av de värsta hittills, kommer det knappast som en överraskning. Talibanerna säger att deras mål är att driva bort den västvänlige president Karzai från makten och återinföra ett fundamentalistiskt islamiskt samhälle, och har hotat med en våg av självmordsbombningar.

Över hela Afghanistan har antalet extremistdåd ökat. Två kvinnliga journalister har skjutits ihjäl de senaste två veckorna och tidigare i veckan öppnade misstänkta talibaner på motorcyklar eld mot en flickskola, två skolflickor sköts ihjäl och två skadades. När talibanerna styrde förbjöds flickor att gå i skolan.

För bara en stund sedan rapporterades att tre soldater i en USA-ledd styrka och deras afghanske tolk dödats av en vägbomb i södra Afghanistan.

Nils Horner, Bangkok
nils.horner@sr.se