Högerseger utan storslam i franska valet

Uppdaterad 07:00
Det blev en klar seger i Frankrike för president Sarkozys högerparti UMP undre söndagen, även om den förväntade jord-skredssegern uteblev. Regeringspartiet och deras allierade ökade med 14 platser och fick totalt 345. Socialisterna och deras samarbetspartier tog sammanlagt 207 platser.

En avslagen valkampanj, där utgången verkade given och som fick fyra av tio av väljarna att röstskolka, slutade med ett helt överraskande valresultat.  

Högern segrade precis som väntat. Men i stället för att knipa över 400 och ända upp till 500 av nationalförsamlingens 577 stolar, som opinionsinstituten pekat på, så tappade regeringspartiet UMP i stället platser till förmån för socialisterna.  

Ingen blå våg
Socialistledaren Francois Hollande kommenterade att det inte blev någon blå våg. 

Tur nog kommer det framöver att finnas mångfald och pluralism i nationalförsamlingen, sa Hollande.  

Kanske rörde sig väljarna åt vänster av oro för den omdebatterade maktkoncentrationen hos högern eller kanske av debatten om en höjd momskatt för att finansiera reformer.   

Premiärminister Francois Fillon tolkade segern som att väljarna godkänt den öppning och de projekt, som president Sarkozy inlett för att modernisera Frankrike. 

Juppé avgår
Nummer två i den nya regeringen, superministern Alain Juppé blev inte ens invald, och meddelade igår kväll att han avgår. 

Expresidentkandidaten Ségolène Royal överraskade mitt i allt med att offentliggöra att hon och socialistledaren Hollande separerat, och att hon nu inleder kampen för att ta över hans jobb.

Mittenpolitikern Bayrou log över att ha fått fyra mandat. Kommunisterna var ännu nöjdare med omkring 15 platser. Och Marine Le Pen häcklade åter systemet för att Nationella Fronten inte syns i nationalförsamlingen.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se