Kommuner hjälper ungdomar starta eget

Idag är det många unga som går första dagen till sommarjobbet. Fler och fler kommuner satsar på att låta unga starta företag på sommarlovet. De närmsta veckorna startar 500 personer över hela landet eget.

– Jag har aldrig gillat att vara anställd. Jag vill vara min egen chef liksom, och kunna veta att det är jag som gjort det och inte någon annan, säger 17-årige Fredrik Gernandt Segerby, som är en av sommarjobbarna. 

Fredrik Gernandt Segerby i Ystad ska istället för att rensa rabatter, starta eget i sommar. Han och några kompisar har en idé om att göra något där de får fotografera och samtidigt tjäna pengar.

25 kommuner inblandade
Elin Mårtensson, utanför Skurup, drev för två somrar sedan ett ponnystall för barn som kunde låtsasäga en häst under en dag. Ett företag som hon sedan fortsatte att driva på en kurs på gymnasiet, och sammanlagt drog hon in 12 000 kronor det året.  

– Det är ju inte så jobbigt och svårt att ha företag, och varför inte kunna bestämma själv? säger hon. 

Det enda som behövs är en ”startaegetidé” för att kunna bli sommarlovsentreprenör. Något som har blivit allt populärare. Sammanlagt 500 unga i 25 kommuner ska försöka starta eget i sommar.

Kommunerna har först en utbildning för nyföretagarna som sedan får ett startbidrag på ett par tusen kronor för att komma igång med företaget.  

Ann-Marie Korvala är ansvarig i Örnsköldsvik.

– Ja, allserviceföretag, gräsklippning, man städar garage, den typen utav verksamheter, smyckestillverkning, några ska göra en tidning, några killar ska göra en gratistidning för ungdomar som de ska dela ut under sommaren, säger hon. 

Varför satsar kommunen pengar i det här?

– Därför vi behöver fler företag, vi behöver mer folk som kan tänka på ett annat sätt, vi behöver ungdomar som är tränade i det här tänket.  

– Det är väl alltid skoj att få tjäna pengar på det, men det är väl kanske inte det absolut viktigaste. Det är väl snarare att man har kunskapen med sig, att man kan få lite feedback på det man gör liksom, så att man lär sig hela tiden, säger Fredrik Gernandt Segerby. 

Tona Ishaq, P3
tona.ishaq@sr.se

Nils Eklund, P3
nils.eklund@sr.se