Danska justitieministern på besök i Moskva

Ryske utrikesminsitern Ivanov bedyrade i dag att de ryska-danska relationerna kommer att fortsätta att utvecklas i rätt riktning och Danmarks justitieminister Lene Espersen som besökte Moskva i dag som EU-representant talade om kamratskap mellan EU-landet Danmark och Ryssland.
Efter mötet med den ryske riksåklagaren och den ryske justitieministern åkte Lene Espersen hem till Danmark, med sig hade hon nya ryska dokument som enligt ryssarna bevisar den tjetjenske exilpolitikern Zakajevs samröre med terroristerna. Ryssarna kräver att den i Danmark gripne Zakajev ska utlämnas till ryssland. Lugnet före stormen Men trots den vänskapliga tonen från både rysk och dansk sida så liknar det här mest lugnet före stormen. För faktum är att de dokument som ryssarna överlämnade i dag troligen inte innehåller så mycket nytt som binder Zakajev till själva gisslandramat i Moskva häromveckan. Enligt den ryska riksåklagarmyndigheten är de flesta anklagelsepunkterna från tiden 1995-96 något som närmast är att betrakata som preskriberat eftersom Zakajev till och med besökt Moskva sedan dess utan att bli grippen från rysk sida. Vägrar Danmark att utlämna Zakajev så lär det blåsa hårda vindar från Moskvas sida om några veckor igen. Det blir ett svårt val för Danmark. Inte blir det lättare av vetskapen att det ryska rättsystemet inte fungerar som det ska. Ett nytt exempel på det kom i dag. Tjetjensk kvinna släpps I samband med gillsandramats upplösning fördes alla ur gisslan till olika sjukhus. En av de gasförgiftade personerna, en tjetjensk kvinna, anklagades efter bara några timmar för att vara en av teroristerna som gömmt sig bland gisslan på ett av sjukhusen. Hon greps omedlebart och kvarhölls av säkerhetspolisen ända tills i dag. Nu släpps kvinnan. Hennes enda brott visade sig vara att hon var tjetjenska som tyckte om att gå på musikalföreställningar. Den här gången vid fel dag och fel tidpunkt. När terroisterna på teatern erbjöd henne att bli frisläppt ska hon till och med ha avböjt och i stället stannat kvar i soldiaritet med den övriga ryska gisslan.
Vladislav Savic, Moskva
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".