Presidenter i Perssons framtida EU

På EU:s toppmöte i Köpenhamn ska EU:s regeringschefer lämna ett förslag till EU:s framtidskonvent. I samband med det har Sveriges statsminister Göran Persson lämnat sitt förslag. Ekot har läst Perssons förslag om ett framtids-EU som har både president- och vicepresidenter.
Statsminister Göran Persson håller fast vid vad han tidigare sagt om att EU bör ha en president och kommer nu med nya detaljer. Presidenten ska leda det europeiska rådet, alltså EU:s toppmöten och även representera EU utåt. Han eller hon är regeringschef och ska väljas av av de andra regeringscheferna och leda EU under tre år. Tre vicepresidenter För att balansera EU-presidentens makt föreslår Göran Persson dessutom att EU ska ha tre vice-presidenter. De ska under ett och ett halvt år få leda tre av EU:s ministerråd. Det skulle då innebär att en vicepresident under arton månader till exempel sköter rättsliga frågor, inre marknaden och jordbruksfrågor medan vicepresidenten från ett annat land har hand om utrikesfrågor, arbetsmarknadsfrågor och ekonomiska frågor. Ska ersätta ordförandeland Att en vicepresident och inte presidenten får ta hand om det mäktiga ministerrådet för utrikesfrågor innebär ytterligare en begränsning av presidentens makt. Systemet med president och vicepresidenter är tänkt att ersätta dagens system där EU byter ordförandeland varje halvår och ordförandelandets olika ministrar leder samtliga ministerråd. Svar på EU-toppmötet Den svenske statsministerns förslag diskuterades av EU-ländernas brysselambassadörer i går kväll. Hur mycket av Göran Perssons idéer som överlever diskussionen mellan EU:s medlemsstater kan avläsas senast i samband med EU-toppmötet i Köpenhamn nästa månad. Genom att lägga ett eget förslag långt innan EU:s framtidskonvent är klara markerar EU:s regeringschefer hur de vill ha det när regeringskonferensen som åter ska skriva om EU:s grundlag börjar arbeta år tjugohundrafyra. Inget bindande Framtidskonventet är ju en förberedelse inför regeringskonferensen. Men regeringscheferna är när de drar igång regeringskonferensen år tjugohundrafyra inte bundna av vad framtidskonventet föreslår.
Herman Melzer, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".