Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Konjunkturen bestämmer äldrevården

Publicerat onsdag 6 november 2002 kl 06.09
Det är inte de äldres behov som bestämmer hur mycket äldreomsorgen får kosta, utan snarare konjunkturerna. När samhället tvingas prioritera hårdare mellan de äldre som har rätt till omsorg är det kvinnorna som får sitta emellan. Det konstateras i en ny rapport från Äldrecentrum i Stockholm om framtidens behov hos en växande skara äldre.
Historiskt sett har resurserna till äldreomsorgen i praktiken bestämts av statens plånbok. I goda tider, som på 60- 70-talen, växte omsorgen, medan den snabbt skars ner under 80 och 90-talen då ekonomin blev sämre. Men samtidigt ökade antalet äldre i Sverige. Fler och fler överlevde längre, och SCB fick justera sina prognoser över hur många som man förväntade sig skulle dö varje år. Stora utmaningar Sverige blev det första land i världen där andelen 80-åringar och äldre gick över fem procent. Det i kombination med att vi lever längre ställer äldrevården inför stora utmaningar. Redan idag görs avsevärda prioriteringar inom äldreomsorgen, men det är något som dagens politiker inte känner till, enligt forskarna bakom rapporten. Inte heller morgondagens pensionärer vet vad dom kan vänta sig i form av äldreomsorg. Det man vet är att det blir nödvändigt att prioritera hårdare, säger Mats Thorslund, en av författarna. – Det är lättare att få äldreomsorg om man lever ensam, sammanboende makar har svårt att få. Det kan också vara en nackdel, iallafall i vissa områden, att man har barn som bor för nära för då förutsätter kommunens biståndsbedömare att de här barnen hjälper till. Det här är en utveckling man kan ha olika uppfattningar om, men jag tror den kommer att accentueras. Låga pensioner Redan idag är det svårt och dyrt att köpa sig vård och omsorg privat för den som inte är nöjd med vad kommunen erbjuder. De kommuner som planerar att höja avgifterna när de äldre blir fler kan hamna i svårigheter. För enligt rapporten är det dom som behöver mest äldreomsorg, kvinnorna, som på grund av låga pensioner har de minsta möjligheterna att betala för den, säger Mats Thorslund. – Kvinnorna är ju de som behöver äldreomsorg både idag och vad vi kan förutse för morgondagen, dels för att de lever längre men framför allt sån lever de ensamma under livets slutskede, när man behöver hjälp. De kvinnor som kommer att behöva äldre omsorgen, de kommer inte under överskådlig tid de närmaste 15-20 åren att ha pengar att betala några högre avgifter. Tycker du att framtidens pensionärer, särsilt kvinnorna, behöver se över sin ekonomi för att ha råd att få någon äldre omsorg? – Ja det borde de definitivt göra, sen kan man undra hur mycklet de kommande generationer kvinnor kan se över sin ekonomi. Det förutsätter att man har några pengar över som man nu lägger på inte helt nödvändiga saker. Vi ser att de yngre kvinnliga ålderspensionärerna har inte så mycket pengar, ialla fall inte från sin pension, att lägga undan så att de skulle ha något sorts eget äldrekonto när de blir riktigt gamla, säger Mats Thorslund.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".