Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt förslag till Irak-resolution väntas

Sent på onsdag eftermiddag inledde FN:s säkerhetsråd ett möte där USA enligt planerna ska presentera sitt nya förslag till Irak-resolution. Det exakta innehållet i den nya resolutionstexten är ännu inte offentligt. Enligt de uppgifter som läckt ut är den nedtonad jämfört med tidigare förslag när det gäller hot mot och konsekvenser för Irak.
”Det här är det slutgiltiga förslaget”, nu kommer vi inte att kompromissa mer. Det sa amerikanska regerings- och FN-källor inför dagens möte. Små förändringar Visserligen har USA även tidigare gjort klart att de inte vill se några fler förändringar i sitt resolutionsförslag, och har sedan tvingats ändra sig. Men även andra FN-källor Ekot har varit i kontakt med bekräftar att resolutionsförhandlandet efter åtta veckor kommit till vägs ände, och att de förändringar som nu kan bli aktuella är mycket små. Nedtonad version Det exakta innehållet i den nya resolutionstexten är ännu inte offentligt. Enligt de uppgifter som läckt ut är att den är nedtonad jämfört med tidigare förslag när det gäller hot mot och konsekvenser för Irak. Det är ju Frankrike och Ryssland som hittills varit de starkaste motståndarna till tidigare förslag. De har ansett att förslagen öppnat för att USA med automatik kan inleda ett krig mot Irak, om inte Bagdadregimen lever upp till FNs krav på vapeninspektioner och avrustning. Bland andra en ledande amerikansk kongressledamot hävdar att Frankrike, stödjer det nya förslaget. Men det har inte bekräftats officiellt. Ryssland med? Amerikanerna tror i dagsläget att inte heller Ryssland kommer att stoppa resolutionen i den omröstning som USA hoppas kommer att genomföras senast på fredag. Men det lämnar ändå öppet för militära insatser, om Bagdadregimen inte tar det som kallas den sista chansen att leva upp till FN:s krav.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".