Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Slutförhandlingar om Hallandsåstunnel

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 05.54
På torsdagen avslutas miljöförhandlingarna i Båstad som avgör om tunnelbygget genom Hallandsåsen får fortsätta. Banverket har presenterat sina beräkningar av hur naturen påverkas av de grundvattensänkningar som krävs för att genomföra bygget.
Banverket vill släppa ut 100 liter per sekund ur den vattenrika åsen, vilket är tre gånger så mycket som nuvarande tillstånd och förhandlingarna i miljödomstolen har handlat om hur naturen påverkas av att grundvattnet sänks. Banverket menar att det är enskilda, inte allmänna intressen som kan påverkas. Både naturvårdsverket och länsstyrelsen anser att det inte finns något hinder för ett fortsatt tunnelbygge eftersom man menar att miljöanalyserna visar att det inte finns någon risk för betydande skador i de naturvårdsområden som finns på åsen. Det är några områden på åsen där växtligheten är beroende av det grundvatten som tränger upp till ytan som kan drabbas, men det är inte naturskyddade områden. De risker för skador som presenterats är beräknade utifrån ett värstascenario där man borrar och spränger sig fram genom berget. – Det är någonting man alltid bör göra när det gäller stora projekt, säger Christer Möller, projektchef på Banverket. – Det är ju så alla beräkningar görs, att vi överdriver effekterna för att vara säkra på att det i alla fall inte händer någonting som är värre. De möjliga skador på naturen som Banverket presenterat under domstolesförhandlingarna kommer, säger man, bli betydligt lindrigare eftersom man tänker använda sig av en speciell tunnelborrmaskin som går snabbt fram, vilket medför grundvattensänkning under kort tid. – Korta, ganska kraftiga grundvattensänkningar är mycket lättare för naturen att klara, säger Christer Möller. Ett fortsatt bygge genom Hallandsåsen kräver tillstånd från Miljödomstolen, bygglov från Båstad kommun och så 4,5 miljarder kronor. Christer Möller räknar med att man ska kunna vara igång till våren.
Jens Ericson, Ekot i Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".