Lakritspipan ska förbjudas

Europaparlamentet rycker nu ut och tar krafttag mot rökningen. Detta genom att föreslå att den klassiska lakritspipan och chokladcigaretten ska förbjudas. Logiken är inte glasklar, samtidigt delar unionen ut pengar till tobaksodling i bland annat Grekland.
Kanske är det så att de unga EU-medborgarna får fimpa för gott och sluta snaska i sig såväl lakritspipor som chokladcigaretter. Låtsastobak förbjuds Utskottet för hälsofrågor i Europaparlamentet har nämligen tittat på frågan och kommit fram till att, som det heter, livsmedel och leksaker i form av tobaksvaror ska förbjudas. Det finns, menar en majoritet i utskottet, risk för att det börjar med en lakritspipa och slutar med ett riktigt stop tobak. EU ger ändå tobaksbidrag Nu är inte logiken glasklar. För samtidigt som Europaparlamentet alltså tar krafttag mot lakritspipan, så delar andra delar av unionen generöst ut pengar till, tobaksodling. Producenter i Grekland och andra sydeuropeiska medlemsländer får nästan 25 miljoner kronor om dagen. Då kanske det behövs en liten motvikt, alltså kampen mot lakritspipan. Många inom EU klagar över att så få förstår vad alla män och kvinnor gör i Bryssel, att alltför få bryr sig. Men, det är inte givet att entusiasmen blir så mycket större nu när Europaparlamentet börjar driva en fråga som för en gångs skull är begriplig.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".