Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Spionmisstänkta begärdes häktade

Publicerat torsdag 7 november 2002 kl 16.52
De tre män som misstänks för att ha spritt företagshemligheter om Ericsson begärdes häktade vid Stockholms tingsrätt på torsdag eftermiddag. Mottagare av informationen var en rysk underrättelseofficer och männen misstänks för grovt spioneri alternativt grovt företagsspioneri. Men de tre männen förnekar brott.
– Min huvudman förnekar brott, och ställer sig helt oförstående till misstankarna mot honom, säger advokat Per Stadig, som försvarar en av männen. Han har ingen förståelse alls för hur han har kunnat bli inblandad i den här historien? – Nej det har han inte. Han tycker det hela är mycket märkligt, svarar advokat Per Stadig. Under dagen har de tre männen återigen förhörts av Säpo. Eftersom de nu begärts häktade på sannolika skäl misstänkta för brott, tyder det på att misstankarna mot dem har stärkts. Männens advokater har fått yppandeförbud vilket innebär att de inte får berätta något om vad som kommit fram. – Jag kan inte säga mer än att min klient förnekar brott, och i övrigt är jag förhindrad att uttala mig om vilka uppgifter han har lämnat, säger advokat Bengt Söderström. Ericssonanställda De tre männen är, eller har varit, anställda på Ericsson. Den så kallade huvudmannen var en av de som i somras fick gå efter nedskärningar. I övrigt är det lite som är känt om männen. Men en av dem beskrivs som medelålders, skötsam, tidigare ostraffad o svensk medborgare. Tyst från UD och Säpo UD vill över huvud taget inte kommentera spionhistorien i dag. Och varken Säpo eller Ericsson vill berätta vilken typ av hemligt material som överlämnats till den ryske underättelseofficeren. Wilhelm Unge, som är säkerhetspolitisk analytiker på försvarets forskningsisntitut, tror att en av orsakerna till att ryssland försöker komma över högteknologiska företagshemligheter är att den egna industrin hamnat på efterkälken. – Det kan finnas försvarsrelaterade intressen och det kan också finnas mer allmänt orienterade teknikintressen med ekonomisk bakgrund, säger Wilhelm Unge. – Det kan också handla om att hämta kunskap i omvärlden på områden där Ryssland och gamla Sovjetunionen varit svaga, som till exempel elektronik, telekom och it-utveckling, fortsätter han. Ökande industrispionage På ryska ambassaden är beskedet i dag att det är helgdag och att ingen finns att tala med förrän på söndag. Säpö har i de två senaste årsberättelserna skrivit att industrispionaget ökar, och att SÄPO får avsätta allt större resurser för att förbygga sån verksamhet. Och det handlar inte bara om Ryssland, Säpo uppger att ungefär 15 stater har underättelsepersonal i Sverige, många av de med inriktining mot teknik och vetenskap. Häkningsförhandlingarna mot de tre misstänkta männen hålls på fredag eftermiddag.
Ola Henriksson och Nina Odermalm Schei
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".