Svenskar strandsatta efter flygkonkurs

Uppskattningsvis ett tusental svenska resenärer är strandsatta i Spanien, Italien och Grekland efter att resebyråföretaget Travel Group Europa, TGE, på torsdagseftermiddagen försattes i konkurs av Stockholms tingsrätt.
Redan igår kväll började resebyrårkoncernen Travel Group Europa ställa in flygningar, i morse ställde företaget in sina betalningar och för ett par timmar sen försattes koncernen i konkurs av Stockholms tingsrätt. I koncernen ingår Traffic Europa, som säljer enbart flygstolar, Destination Europa som säljer paketresor med hotell och Request Europa som arranegrar grupp- och konferensresor. Konkursförvaltaren Erik Strömqvist vet ännu inte om kunderna kan få tillbaka några pengar: – De två bolag som har sålt paketresor omfattas av resegarantin och där är möjligheterna bättre. När det gäller Traffic Europa som bara säljer stolsplatser så omfattas de inte av resegarantin. Enligt nyhtesbyrån TT uppskattar resegarantinämnden att omkring 1000 av de tre företagens resenärer är strandade i Spanien, Italien och Grekland. Ytterligare minst lika många tros ha köpt biljetter men ännu ej hunnit åka. Ingen svarar när man ringer till företaget och på företagets kontor i Stockholm är dörren stängd för journalister. Inte heller konkursförvaltaren vet hur många som nu står utan flyg hem. – Jag har för närvarande ingen uppgift om det. Jag ska träffa anställda och ställföreträdare för att få information om hur många resenärer som är ute i Europa och som vi ska försöka ta hem, säger konkursförvaltare Erik Strömqvist.
Anders Kilander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".